Både i tjänstemannaförslaget till ny skolorganisation och på ledarplats framförs åsikten att nedläggning av skolor inte påverkar inflyttningen i drabbade socknar. Skolans närhet till hemmet skulle alltså inte ha någon betydelse när familjer väljer var de ska bo.
Tillåt mig tvivla, tänker du kanske nu, och mycket riktigt saknas det belägg för denna åsikt bortom förslagets bristfälliga data och ledarskribentens egna undersökningar.
Som motbild vill jag dela mina erfarenheter från ett inflyttarperspektiv.
Jag och min familj flyttade till Gotland från en Stockholmsförort för mindre än ett år sedan. Skälet var att vi ville bo på den gotländska landsbygden, och anledningen till att vi ville till just Gotland var för att vi har uppfattat landsbygden här som levande, välfungerande och välkomnande. Det första vi gjorde var att identifiera vilka socknar som har förskola och skola på samma plats och sedan leta boende nära dessa.
När vi till sist flyttade till Sanda var det från första dagen tydligt vilka kvaliteter förskolan och skolan har, och hur en mindre skola gynnade vår sexåring i egenskap av nyinflyttad.
Med all respekt för att mitt perspektiv bara är ett av många, vågar jag ändå påstå att min familj är representativ för dem som söker sig till Gotlands landsbygd från städerna. Vi flyttar för det mindre sammanhanget, för att Gotland hittills har lyckats behålla något som på många andra platser försvunnit. För att landsbygden här är attraktiv att bo på. Vi är genom ett sådant livsval beredda på restider och i vårt fall även pendling till fastlandet, samtidigt som det måste finnas en realistisk möjlighet för två yrkesarbetande personer att få ihop vardagen.
I dag är jag orolig för vad det innebär om skolor läggs ner – både för min familj, för min socken och för den gotländska landsbygdens framtid. Lika självklart som det är att områden långt från en skola blir mindre attraktiva för barnfamiljer, lika självklart är att det kväver och demoraliserar landsbygden när man vill lägga ner välfungerande, för bygden central, verksamhet där måluppfyllelsen är hög och elevantalet stiger i en sådan grad att skolan inte har plats i befintliga lokaler.
Kanske är det för att jag är nyinflyttad och naiv stockholmare, men villigheten att riskera en positiv inflyttningstrend i områden som exempelvis Sanda och Stånga förvånar.
Närbelägen skola avgörande vid vår flytt
Sanda skola.
Foto: Åsa Sveds/arkiv
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.