Nej vi vill inte fortsätta som vanligt

För över 50 år sedan kände det amerikanska oljebolaget Exxon till vad fossilindustrins utsläpp skulle resultera i, nämligen koldioxidutsläpp.

"Jag hade möjligen kunnat uppskatta det om det inte vore så överhängande med klimatet. Inte att rädda det, i nuläget, utan att i möjligaste mån begränsa skadorna".

"Jag hade möjligen kunnat uppskatta det om det inte vore så överhängande med klimatet. Inte att rädda det, i nuläget, utan att i möjligaste mån begränsa skadorna".

Foto: Hanna Franzén/TT

Insändare2023-11-28 13:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Wera Svensson för din ödmjuka inställning till min insändare. 

Företaget Exxon hade egen forskning men valde att inte publicera sina slutsatser. I stället tog man hjälp av lobbyister för att dölja sina farhågor för den framtida miljön. Det är alltså den verklighet vi har nu.

I dagarna har England och USA beslutat att öppna fler oljekällor. Är det gott eller ont med tanke på vårt klimatläge, där allt behöver göras för att få ner koldioxidhalten för att i möjligaste mån minska takten i temperaturökningen? 

Din metafor om olja i bankfacket är inte så dum för det är väl vad det handlar om? Att få in mer pengar för att kunna fortsätta att investera i fossila bränslen. 

Om det är gott eller ont är väl en filosofisk fråga, eller möjligen en politisk fråga. Jo, jag förstår att Wera Svensson försökte göra sig rolig på min bekostnad. Jag hade möjligen kunnat uppskatta det om det inte vore så överhängande med klimatet. Inte att rädda det, i nuläget, utan att i möjligaste mån begränsa skadorna.

Det som är oroande är att Wera Svensson skriver ”så nu fortsätter vi som vanligt. Folket vill ha billig bensin.” Är du säker på att folket vill ha billig bensin till vilket ”pris” som helst? Det är nämligen inte jag. Och vilka är folket, vilka företräder du? 

Jag företräder mig själv och dem som tror på att vi kan leva ett gott liv utan fossila bränslen.

Kärnkraft, mässar alla. 

Du vet naturligtvis hur lång tid de senaste kärnkraftverken i Finland, USA och Frankrike har tagit att bygga och hur mycket de har kostat? Känner du också till var man tänker sig att förvara avfallet? Och hur mycket uran som finns i världen? 

Varför är kommunerna så negativt inställda till att tillåta vindkraft? Även där borde politikerna vara väl insatta i klimatproblemen. Ändå säger de ofta nej. Men det går att få bygga – om man betalar ordentligt. (Där dök bankfacket upp igen, den här gången full med vindsnurror, eller stålskogar som en del politiker säger.)

Om kapitalister är onda eller inte får du själv avgöra, det har inte jag skrivit något om. Kanske är det i stället kapitalismen som system som är ”ont”, det har nämligen sin egen agenda. Om vi ska visa ödmjukhet eller inte är ganska överspelat i det här klimatläget.