Nonchalant av folkvald politiker om oss i äldreomsorgen

Det gick inte länge förrän det började strömma in klagomål från både anhöriga och personal på boendena.

Hemse äldreboende, numera i Attendos regi.

Hemse äldreboende, numera i Attendos regi.

Foto: Joel Nilsson

Insändare2021-11-24 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Framför allt från Iliansgården. Jag arbetar kvar på Hemse äldreboende

Kan inte annat än att förstå och hålla med de anhöriga och personal på Iliansgården. Tror tyvärr att vi var lite mer förberedda på att få bli så få som vi blev. De har ett demensboende och hade nog hoppats att politiken och regionen och Attendo skulle tänka på det.

Vi har det också kämpigt. Framför allt på personalsidan.

Jag vill dock inte bara klandra Attendo för det utan den största orsaken till det är politikerna som fattade detta beslut. Hur kan man i en redan pressad situation, med pandemi, personalbrist, och att med två fullt fungerande verksamheter besluta att sälja ut dessa till dem som kan driva det till lägst pris?

Detta med en klarhet i att det kommer att drivas med cirka hälften av den bemanning som det var?

Nu vet jag att det varit anhörigmöten med de anhöriga på Iliansgården och cheferna. Och de lovas mera personal. Men hur ska vi få in kompetent personal? 

Jag är förundrad över politiken, och ikväll än mera inställd på att detta beslut drevs igenom av ren prestige! Man kunde inte vika sig för oss anställda, kunniga och kompetenta kvinnor på de båda boendena! Denna känsla fick jag ikväll när jag får höra av en anhörig, att hon bett socialnämndens ordförande Rolf Öström om ett möte på max 30 minuter, att få träffa henne för att diskutera detta dilemma som uppstått, för att informera och finna lösningar. Att hitta lösningar så personal och de boende får en kvalitativ arbetsplats och boende.

Han ber att få återkomma efter han fått diskutera med Öystein Berge, kavalitetsgranskare för regionen. När han återkommer till denna anhöriga informerar han henne om att han inte ställer upp på ett möte då han insett att hon fört fram sina synpunkter redan till regionen. Han hade uttryckt sig också som så här: "Det är så mycket negativt skit som står i tidningarna och han läser inte allt”  och det bryr han sig inte om!

Rolf Öström, vad är det som är skit i det vi debatterat? Äldreomsorg, vi värnar de äldre i Gotlands samhälle. Mycket nonchalant uttryck tycker jag. 

Får man som förtroendevald lov att svara öbor och skattebetalare på detta sätt?  Är det moderat politik att uttrycka sig så? Vi går till val nästa år, och en sak är säker, jag kommer inte att rösta på er politik!

Angelica Dunstrand, undersköterska på Attendo Hemse äldreboende

Redaktionens anmärkning: Eftersom insändaren är en direkt fråga till Rolf Öström, ordförande socialnämnden, publicerar vi hans svar samtidigt.

SVAR DIREKT

Socialnämnden har demokratiskt beslutat att det särskilda boendet i Hemse ska konkurrensutsättas. I det sammanhanget är det värt att påminna om att Region Gotland har högt ställda krav på kvalitet, oavsett driftsform. Man ska inte få driva verksamhet åt Region Gotland om man har stora brister i kvaliteten. Därför görs kontinuerliga mätningar som gås igenom grundligt i socialnämnden.

Enskilda anställda har så klart möjlighet att ta upp eventuella synpunkter på verksamheten med sina chefer, enligt de rutiner man har för avvikelsehantering i sitt verksamhetssystem. Då kan också förvaltningen hantera problem utan att behöva vänta på att socialnämnden sammanträder. Det är mer konstruktivt än att delta i den svartmålning och ryktesspridning som debatten om äldreomsorgen tyvärr har urartat till.

Jag menar inte att allt är perfekt i gotländsk äldreomsorg – vi har så klart saker att jobba vidare med – men det är beklagligt att personpåhoppen just nu överskuggar allt annat. Trots de mycket kritiska texter som emellanåt skrivs är det onekligen så att nöjdheten i äldreomsorgen på Gotland är högre än riksgenomsnittet. Vi har bra verksamhet. 

Jag som är ordförande i socialnämnden hoppas att detta faktum blir känt för fler, annars riskerar den argsinta debatten försvåra kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Det vore minst sagt olyckligt, eftersom äldreomsorgen behöver växa i takt med den demografiska utvecklingen.