Norden kan visa vägen

Nordiska ministerrådet firar sitt 50-årsjubileum på Nordens Dag 23 mars, en angelägenhet för oss alla.

Grönlands landsstyreformand Kim Kielsen, Färöarnas lagman Bárður á Steig Nielsen, Danmark statsminister Mette Frederiksen, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Norges statsminister Erna Solberg, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, och Ålands vice lantråd Camilla Gunnel.

Grönlands landsstyreformand Kim Kielsen, Färöarnas lagman Bárður á Steig Nielsen, Danmark statsminister Mette Frederiksen, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Norges statsminister Erna Solberg, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, och Ålands vice lantråd Camilla Gunnel.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-03-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, det är ett bra tillfälle att faktiskt uppmärksamma om Norden som annars lätt drunknar i EU-sammanhang och som i dag dessutom splittras i nationella coronastrategier i Norden… 

Det nordiska samarbetet är världens äldsta av sitt slag. Samarbetet omfattar Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland. Det är både politiskt, ekonomiskt och kulturellt förankrat och bygger på gemensamma värderingar mellan länderna. Det kanske inte är bekant att Norden är den 11:e största ekonomin i världen och intar en position som en av världens mest innovativa och konkurrenskraftiga regioner. Men Norden lovar mer!

År 2030 ska Norden vara världens mest hållbara och integrerade region, enligt en gemensam vision som de nordiska statsministrarna presenterade hösten 2019.

”Norden är vårt hem, vår värld. Havet förbinder oss, skogar och sjöar ger oss skydd och näring, friska vindar blåser in över grönskande ängar, kobbar och skär. Vi har fjäll och fjordar, glaciärer och vulkaner, svart sand och djupa dalar. Över hela Norden i städer och på landsbygden strävar vi efter att leva i harmoni med naturen och skapa ett hållbart samhälle. 

Men vi måste göra mer… Vi i Norden är fast beslutna att visa vägen för att hitta bra lösningar för framtiden. Vi ska lyssna på de unga och håller med dem om att tiden är inne för konkreta åtgärder för klimatet. Den goda nyheten är att det är möjligt. Vi kan ändra livsstil, produktion och konsumtion…Vi kan garantera demokrati, inkludering, integration och rörlighet.. .Lösningarna finns...”  

Ja, detta är de nordiska statsministrarnas gemensamma ord!

Svenskarna är positiva och önskar än mer av nordiskt samarbete enligt en studie gjord av Föreningen Norden hösten 2020. 

Nära hälften av svenskarna anser dock att det nordiska samarbetet har påverkats negativt under det senaste året och 80 procent vill därför se ett ökat krissamarbete. Var tredje svensk har anknytning till annat nordiskt land via familj eller arbete.

Som ett resultat av olika nationella lösningar och bristande samarbete under coronapandemin har närmare var femte svensk upplevt trakasserier eller blivit dåligt bemött av personer i de nordiska länderna. Av detta måste vi lära och vara beredda att med stora insatser återupprätta tillit och förtroende särskilt i våra gränsregioner.

Med den gemensamma nordiska visionen "Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region 2030" finns anledning till framtidstro om än med uppoffringar!