Till julbord och andra högtidsmiddagar är ju Janssons frestelse ofta ett måste. Nu varnar handeln om att det blir brist på ansjovis.
Varför?
Jo. Ansjovis görs av skarpsill som tillsammans med sin storebror strömmingen fiskas industriellt för att tillverka foder till fiskodlingar lite varstans. Stora laxodlingar i Norge har enorma behov av fiskfoder. Enligt Hav:s hemsida så är EU fiskekvot på dessa arter 400 000 ton i Östersjön. Man kan ju tycka att det borde räcka till ansjovisinläggning också.
Hav:s och vattenmyndigheten (tidigare Fiskeriverket) har bestämt att strömming och skarpsill i första hand ska fiskas storskaligt och för djurfoder. Småskaligt fiske för mänsklig konsumtion av dessa arter tillåts inte av myndigheten. Myndigheten ger inte tillstånd till småskaligt yrkesfiske.
Trots att forskare länge varnat för att detta storskaliga industrifiske inte är hållbart på sikt så tillåts detta vansinne att pågå från år till år. Nu töms havet med en finmaskig trål (maska som lillfingret) där allt åker med.
Ytterst är det våra politiker (riksdagens jordbruksutskott) som bär ansvaret men de har valt att titta bort.
Därför blir det ingen Janssons frestelse till julbordet men man kan ju ta en extra skiva gravad norsk lax.