Nu äntrar Region Gotland 2000-talet

Coronapandemin var inte välkommen från början, men har nu också dröjt sig kvar längre än vad vi hade hoppats på.

Efter det senaste halvåret har vi lärt oss att kommunicera mer digitalt och det lär fortsätta under hösten.

Efter det senaste halvåret har vi lärt oss att kommunicera mer digitalt och det lär fortsätta under hösten.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-09-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med sommarens smittspridning i hela vårt land och Folkhälsomyndighetens förnyade rekommendationer kan vi anta att hösten kommer se lika annorlunda ut som våren. Mer arbete hemifrån, färre fysiska möten och förbud mot folksamlingar är den verklighet vi fortsatt lever i.

Det ställer nya krav på hur arbetslivet och också politiken fungerar. I september hålls till exempel det första digitala fullmäktigesammanträdet, med en reducerad mängd förtroendevalda, för att vi ska testa systemen inför en digital höst. Under 2019 uppdaterades fullmäktiges arbetsordning för att möjliggöra deltagande på distans, vilket kommer väl till pass nu.

Regionens avdelning för digitalisering har dock fler järn i elden, efter ett uppdrag regionstyrelsen givit. Fullmäktiges sammanträden kommer att återgå till fysiska möten när pandemin har passerat, men man arbetar också nu för att utrusta mötesrum på Visborg med kamera och mikrofon. Det görs för att vi även i framtiden ska kunna minimera resande och hålla fler möten digitalt. Det är bra. Nu tar vi verkligen ett krafttag för att Region Gotland ska dra nytta av digitaliseringens möjligheter.

Utöver digitala möten kommer hösten också innebära förnyade arbetssätt som vi hoppas ska göra beslutsfattandet mer effektivt. I dag måste till exempel alla protokoll signeras fysiskt, vilket gör att politiker behöver resa in till Visby för att skriva på papper som egentligen är ren formalia. Samma sak gäller många delegationsärenden i till exempel socialnämnden, där ledamöter kan behöva köra över halva ön bara för att signera ett beslut.

Men det finns lösningar. Redan under våren testades ett system där partierna kunde redovisa sin användning av det regionala partistödet genom att signera med Bank-ID. Eftersom att det fungerade bra kan nu liknande lösningar implementeras för att mer ska kunna göras digitalt. Det är välkommet! 

Politiska samtal är så klart allra bäst att ha i det fysiska rummet, där idéer kan stötas och blötas utan att man behöver oroa sig över internetuppkopplingen. Men ju mer vi kan använda digitaliseringens möjligheter – både under pandemin och mer långsiktigt – desto bättre.