Nu behövs en strategi för jobb och företagande

Sverige har bättre förutsättningar än de flesta länder att klara krisen, men då krävs en strategi för jobb och företagande i hela Sverige.

Regeringen har ingen hjälpplan för Gotland.

Regeringen har ingen hjälpplan för Gotland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-06-24 13:43
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronakrisen är en tragedi med många bottnar. Nära fyra tusen personer har mist livet och långt fler sörjer en anhörig. Samtidigt har många förlorat jobbet och företagare ser sina livsverk gå under. På Gotland, som är beroende av besöksnäringen, hörs nu nödrop om en förlorad sommar för öns företagare. Varje år tar Gotland emot nära en miljon besökare. En tredjedel av öns ekonomi är helt beroende av turismen, som skapar upp emot 6 000 jobb varje år.

I år riskerar mycket av detta att gå förlorat, och regeringens stödåtgärder är långt ifrån tillräckliga för att rädda näringslivet. Det så kallade omställningsstödet tar sikte på företag som haft problem under mars och april, då det fortfarande råder lågsäsong på ön och många företag därför inte startat upp sin verksamhet. Permitteringsstödet kan heller inte användas fullt ut eftersom många företag har få anställda över lågsäsong.

Regeringens stödåtgärder missar Gotlands näringsliv under Coronakrisen. ”Regeringen har ingen hjälpplan för Gotland, öns turistnäring får förlita sig på de hjälpinsatser som finns”, uttalade näringsminister Ibrahim Baylan nyligen.

Till skillnad från regeringen anser vi att det behövs en strategi för att bemöta konsekvenserna av coronaviruset och återstarta ekonomin. Det krävs massiva insatser här och nu för att förhindra konkurser och rädda jobb, på Gotland och i hela Sverige. Moderaterna har under våren drivit regeringen framför sig och föreslagit allt ifrån slopade arbetsgivaravgifter och utökade stöd för korttidspermitteringar till direkta företagsstöd. Regeringen har delvis hörsammat detta, men vi kommer oförtrutet fortsätta detta arbete för att näringslivet ska överleva denna djupa och osannolika kris.

Ska Gotlands företag komma på fötter krävs också omfattande regelförenklingar inom besöks- och restaurangnäringen. I dag är det för tidskrävande, för krångligt och för dyrt att driva företag i Sverige. Riksdagen sade nyligen ja till Moderaternas förslag om flera viktiga regelförenklingar. Det arbetet måste fortsätta med full kraft.

Sverige har bättre förutsättningar än de flesta länder att klara krisen, men då krävs en strategi för jobb och företagande i hela Sverige. Regeringen har lyssnat på vissa av Moderaternas krav, men lyckas inte komma fram med åtgärder som på riktigt når det gotländska näringslivet. Därför fortsätter vi moderater upprepa våra krav på investeringar i jobb och företag – en saktfärdig regering ska inte få leda till en fördjupad kris för Gotland och Sverige.