Nu har notan för de gotländska ståndpunkterna kommit

Under onsdagen  presenterade Destination Gotland delar av notan för de gotländska ståndpunkterna när man kommunicerade ytterligare 30 procents prisökning.

"Frågan blir mer och mer aktuell. Snabbt, dyrt och skitigt eller ekonomifart och hållbart till ett rimligt biljettpris?"

"Frågan blir mer och mer aktuell. Snabbt, dyrt och skitigt eller ekonomifart och hållbart till ett rimligt biljettpris?"

Foto: Henrik Radhe

Insändare2022-11-30 12:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Totalt har priset ökat 71 procent sedan gasfärjorna kom 2019. 

Skulle rederiet fortsatt att köra på LNG-gas som ger cirka 20 procent mindre co2-utsläpp så skulle prisökningen varit cirka 120 procent i dag.  Om rederiet i stället kört på biogas vilket är ett krav för att klara miljömålet så skulle prishöjningen varit över 200 procent i dag.

Man kan säga att DG gör vad som avtalet bestämt och avtalet bygger till stor del på vad gotlänningarna vill enligt de gotländska ståndpunkterna där inga som helst pristak eller utsläpps tak finns. 

Det verkliga problemet har ännu inte kommunicerats. Priset höjs enbart med cirka 30 procent mot cirka 60 procent om man inte offrat miljömålen. Co2-utsläppen ökar nu med cirka 25 procent för de nya gasfärjorna körs på billigare men skitigare diesel. 

Innan denna utsläppshöjning så släpper DG:s 3,5 fartyg ut ungefär lika mycket co2 som hela Arlandas inrikestrafik på årsbasis. Nu ökar man dessa utsläpp med cirka 20 procent för att 0,5 procent av Sveriges befolkning kräver 28 knop. 

Staten lär stoppa till mer än 10 000 kronor per gotlänning till trafiken i år så det bli svårt att argumentera för att vi ska ha mer pengar för att fortsätta åka i racerfart på havet. Framför allt när det dubblar både utsläppen och bränslekostnaderna för att spara cirka 30-45 minuter i restid för oss öbor.

Det innebär i dag att:

- ett par som tar sin elbil tur och retur till Gotland kan flyga tio gånger till ön för samma klimatavtryck.

- att industrin och lantbruket måste fortsätta att mörka sin del av co2-utsläppen på fartygen för att kunna sälja sina varor vilket snart inte går längre. 

Inom kort kommer alla resor att vara klimatredovisade och alla konsumenter kommer kräva en fullständig redovisning av hela kedjans miljöavtryck.

Gotlandstrafiken släpper i dag ut betydligt mer co2 än vad fartygen gjorde för cirka 30 år sedan samtidigt som fordonsindustrin och flyget minskat sina utsläpp med närmare 2/3-delar under samma tid. Något har blivit väldigt, väldigt fel med denna utveckling. Ännu mer fel är att ingen reagerar eller ser problemet vid den kommande upphandlingen som styrs av de gotländska ståndpunkterna. 

Frågan blir mer och mer aktuell. Snabbt, dyrt och skitigt eller ekonomifart och hållbart till ett rimligt biljettpris?