Nuvarande system driver betygsinflation och segregation

"Internationella Engelska skolan (IES) får nu avslag av Skolinspektionen på sin önskan att etablera fyra nya skolor i Norrtälje, Huddinge, Upplands-Bro och Göteborg."

"Internationella Engelska skolan (IES) får nu avslag av Skolinspektionen på sin önskan att etablera fyra nya skolor i Norrtälje, Huddinge, Upplands-Bro och Göteborg."

Foto: Marko Säävälä/TT

Insändare2022-08-15 21:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De pedagogiskt idéburna friskolorna var en tillgång, men sedan gavs de vinstdrivande skolkoncernerna motorväg in på den svenska skolmarknaden. Det har tillsammans med i övrigt växande klyftor I samhället och accelererande bostadssegregation givit upphov till en alltmer segregerad skola. Den ger barnen skilda förutsättningar för sin kunskapsutveckling och den skapar i förlängningen växande samhällsproblem.

Samtliga skolor och lärare strävar efter god arbetsmoral och lärandemiljö, men systemet skapar så olika förutsättningar för att nå de målen. De kan vid en första anblick omtolkas till misskötsel och kravlöshet, men är i praktiken en följd av samhällsutveckling och skolsegregation.

I praktiken handlar det om att de valda skolorna har ett helt annat elevunderlag och om vilka föräldrar som ställer sig i kö i det fria skolvalet. Sedan kan skolkoncernerna driva sin verksamhet till lägre kostnader per elev, med lägre lärarbehörighet och med lägre lärartäthet, men med bibehållen skolpeng.

Det är således hög tid att man skapar rättvisa åt barnen i vårt skolsystem. Att tala om framgångsrika skolor och eller om att kvalitén har fallit på andra skolor  är nonsens utifrån elevernas och respektive skolors verkligheter.

Internationella Engelska skolan (IES) får nu avslag av Skolinspektionen på sin önskan att etablera fyra nya skolor i Norrtälje, Huddinge, Upplands-Bro och Göteborg. IES har tidigare bara kunnat hävda köerna till sina skolor men får nu lov att invänta sitt bygglov precis som alla andra. När en friskola går överstyr är det alltid kommunerna som får gripa in, ta ansvar och städa upp. Notera det låga antalet invandrarbarn som går i skolkoncernernas korridorer. Räkna ut hur många barn till lågutbildade föräldrar och eller barn som växer upp i olika former av utanförskap som ställer sig i kö och tar en plats i dessa skolor på den svenska skolmarknaden.

Nuvarande system driver betygsinflation och segregation, men det främjar varken elevernas kunskapsutveckling eller psykosociala hälsa. Det är dags att försöka vända den utvecklingen.