Ny modell för hyressättning är inte marknadshyror

Svar på insändare “Lurade hyresgäster fick marknadshyror”.

Gotlandshems vd, Elisabeth Kalkhäll, skriver tillsammans med Hyresgästföreningens förhandlare om den nya modellen för hyressättning.

Gotlandshems vd, Elisabeth Kalkhäll, skriver tillsammans med Hyresgästföreningens förhandlare om den nya modellen för hyressättning.

Foto: Paula Zielinski/arkiv

Insändare2020-10-01 17:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej Maria. Tack för frågorna i din insändare. 

Det är viktigt att du som är hyresgäst vet vad hyran för din bostad bygger på. Därför har Hyresgästföreningen tillsammans med Gotlandshem arbetat med att ta fram en modell för hyressättning. Det är en garant för att hyressättningen sker på rätt grunder.

Kortfattat handlar modellen om att hyran för din bostad avgörs utifrån dess bruksvärde. 

Det här baseras på poäng indelade i fyra områden: Bostadens standardpoäng, storlekspoäng, kvarterets standardpoäng och områdespoäng. 

Områdespoäng är hyresgästernas värdering av närområdet. Poängsättningen togs fram genom den enkätundersökning som nämns i gårdagens insändare. 

Enkätundersökningens handlade om hur du som hyresgäst värderar sådant som kan finnas i ett bostadsområde. 

Vi informerade då att det handlade om att ta fram en ny metod för hyressättning och att hyresgästernas egna värderingar var viktiga. 

Allt som står här ovanför har också stått i de brevutskick och övrig information som har kommunicerats. Sammanlagt 2  761 hyresgäster svarade på enkäten. 

Marknadshyror bygger på att en hyresvärd ensidigt och utan förhandling tar beslut om hyra för bostad. Enligt Hyreslagen ska hyrorna bygga på bruksvärde. Vi på Hyresgästföreningen ser det som en extra vinst om vi får med även de privata aktörerna. Hyresgästföreningen på riksnivå och Sveriges Allmännytta står helt och fullt bakom den här modellen som är raka motsatsen till fri hyressättning och marknadshyra.  

Efter en reform för hyressättning 2011 har ett antal kommuner och parter använt sig av så kallad systematisk hyressättning som den här modellen också kallas. Regeringen har tillsatt en kommission som ska kartlägga i vilken utsträckning hyresvärdar i Sverige, i arbetet med hyressättning, beaktar bostäders läge och egenskaper. Är det i låg utsträckning kan åtgärder införas från statens sida. 

Grundtanken är att en hyra som sätts utifrån denna hyressättning ska upplevas som både mer rättvis och begriplig när hyresgästen själv kan ta reda på vilka beståndsdelar hyran är uppbyggd.