Ny regering vore bra för Gotland

Cirkuskonsterna i svensk politik har blivit allt vanligare på senare tid.

Det har nämnts att viktiga Gotlandssatsningar riskerar skjutas på framtiden, på grund av att den S-ledda regeringen fallit. Man kan undra vilka satsningar det är?, skriver Jesper Skalberg Karlsson (M).

Det har nämnts att viktiga Gotlandssatsningar riskerar skjutas på framtiden, på grund av att den S-ledda regeringen fallit. Man kan undra vilka satsningar det är?, skriver Jesper Skalberg Karlsson (M).

Foto: Linus Ehn

Insändare2021-07-07 10:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När regeringen Löfven I avsattes år 2018 stod såväl Centerpartiet som Sverigedemokraterna bakom det, men när regeringen Löfven II tillträdde hade Centerpartiet istället blivit ett stödparti. Premissen för den regeringen var dels ett avtal där Vänsterpartiet skulle stängas utanför, dels ”ett papper ni aldrig kommer få se” som Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V) kommit överens om. Det både låter och är förvirrande.

Att charaden där man ställer ut motstridiga löften skulle få ett slut, det var på tiden. Ett alltför stort fokus på det politiska spelet och vem som inte pratar med vem har varit allt annat överskuggande under alltför lång tid. Vänsterpartiet synade bluffen och fällde Löfven II, vilket förhoppningsvis blir ett uppvaknande för Socialdemokraterna om att det är riksdagen som bestämmer över regeringen - inte tvärtom.

I den efterföljande lokala debatten har det nämnts att viktiga Gotlandssatsningar riskerar skjutas på framtiden, på grund av att den S-ledda regeringen fallit. Man kan undra vilka satsningar det är?

Stödet för att behålla Bromma flygplats är stort på Gotland, eftersom det är en av våra livlinor till fastlandet. Men Socialdemokraternas gotländska riksdagsledamot Hanna Westerén har konsekvent röstat för att stänga Bromma Flygplats när frågan tagits upp i riksdagen. Nu går också den S-ledda regeringen i bräschen för att stänga flygplatsen.

En tredje elkabel är en annan angelägen Gotlandsfråga. Här har Hanna Westerén föredömligt skrivit en motion om att en sådan skall byggas – men när hennes motion om att bygga en tredje elkabel behandlades i riksdagen den 23 juni i år röstade hon inte ens ja till sin egen motion. Därmed föll motionen och frågan fortsätter vara lågt prioriterad av regeringen.

Som ett tredje exempel stundar en ny upphandling av färjetrafiken till ön. Men inte heller här är Löfvens regering avgörande för Gotland – uppdraget att ta fram underlag ligger ju på Trafikverket. Snarare är det väl bra om regeringspartiet Miljöpartiet hålls långt borta från dessa infrastrukturfrågor så att vi inte tvingas till statliga färjor med lägre fart.

Sammantaget verkar inte regeringen Löfven II vara någon större vinstaffär för Gotland. Att säga att ”viktiga Gotlandssatsningar riskerar försenas” för att den S-ledda regeringen fallit är alltså inte mer än en skrämseltaktik. I de konkreta sakfrågorna var det nämligen regeringen själv som var bromsklossen.