Men hur många förslag det än finns är det nu som det behövs lösningar, inte förslag att återstarta kärnreaktorer som ändå inte gjort på ett par månader, snarare ett år, eller mer.
Men hur ska vi som enskilda samt fastighetsägare/företagare kunna bidra till att minska behovet att köpa el.
Elen ska helst vara så kraftfull att det ska på årsbasis täcka årsförbrukningen, du kommer att få köpa el under höst/vinter men sälja under sommaren. Det minskar ju samhällets krav på att kunna leverera el, samt att enskilda inte behöver köpa dyr el (året om).
Hur gör vi då med större företag som är energislukande, ja solel på tak går ju att montera i efterhand, ett exempel är Gotlands regemente P18 som har monterat solel så det beräknas vara försörja (på årsbasis) hela regementet, Då borde även ICA Maxi, Stora Coop, Flexhuset med flera kunna försörja sig på solel om det installeras på taken, de är ju ganska stora platta tak, med stor yta så det blir en hel del energi som ska kunna tillverkas.
Vill man göra det ändå enklare, att en eltillverkare (GEAB) får ”hyra” (mot billigare el?) för att montera solceller. Då behöver inte det enskilda företaget inte ligga ute med pengarna innan det börjar gå plus. Återbetalningstiden är för en privatperson cirka 10 år, men beroende på storlek och förutsättningar för just din fastighet går det att få ner den till 5-7år.
Med solceller av typen tunnfilmssolceller kan du även göra dem böjbara, vilket även passar andra typer av ytor och tak samt givetvis även väggar som ligger fritt. Geabs ackumulatortank skulle till exempel kunna få solceller på väggarna för att förutom att lagra varmvatten kunna bidra till elförsörjningen.
Sedan kanske Gotlands Region kunna gå i bräschen för att bestämma att all nybyggnation , som det stora bostadsområdet på Visborg som nu ska växa fram ska vara energineutralt, det ska producera el för minst behovet på årsbasis. Så alla nybyggnation ska vara anpassade för nya behov. Även kombination av solel/solvärme ska kunna användas.