Den moderatledda regeringen har gjort en rivstart när det gäller beslut som rör Gotland. Ett tidigt och viktigt besked var att Bromma flygplats ska finnas kvar. Uppdrag har också getts till Svenska kraftnät att utöka elöverföringskapaciteten till ön, vilket de avser göra med två nya kablar. Dessutom initierade regeringen i våras en utredning om en gotländsk reservhamn – som ska stärka vår beredskap och säkra vår tillgänglighet. Tre stora häv som inte vore möjliga utan maktskiftet år 2022.
Nu tar regeringen också ett stort steg för att lindra krisen i färjetrafiken. För ungefär ett år sedan höjdes priserna på biljetter med cirka 30 procent. Ungefär samtidigt steg statens nota för Gotlandstrafiken med 200 miljoner kronor.
För att lindra krisen som drabbat gotländska resenärer föreslår regeringen nu att 33 miljoner kronor avsätts i ett särskilt krisstöd. Att det inte blir mer än 33 miljoner kronor i stöd är för att det är det högsta möjliga belopp som det bedöms vara möjligt att få godkänt för hos EU-kommissionen. Att kommissionen behöver godkänna förslaget har att göra med EU:s statsstödsregler.
Ännu är det inte självklart att EU-kommissionen tillåter vårt föreslagna krisstöd till Gotlandstrafiken. Men den här regeringen gör allt den kan för att lindra kostnadskrisen för gotlänningar – med det elstöd som betalades ut i våras, med sänkta skatter på bensin och diesel, samt med detta nya krisstöd för Gotlandstrafiken.
Vi är inte igenom den besvärliga ekonomiska situation som plågar Sverige. Höjda räntor, svag tillväxt och en mycket stor inflation gör att många just nu är pressade. Men regeringens mål ligger fast: vi ska bekämpa inflationen och stötta hushållen genom krisen. Så bygger vi ett starkare Sverige.
Jesper Skalberg Karlsson (M)
Riksdagsledamot