Nya tongångar från två utsläppsjättar

Två väldigt goda nyheter kommer på en gång.

Cementa kan komma att lagra koldioxid. Först i Norge och sedan på Gotland.

Cementa kan komma att lagra koldioxid. Först i Norge och sedan på Gotland.

Foto: Arkivbild

Insändare2020-09-30 21:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vaknade och insåg att det var sant. Preem har lagt ner sina planer på att göra ännu mer oljeprodukter. De ska satsa fullt ut på fossilfritt! Krasst ekonomiskt räknande och regeringens kommentar till budgetproposition, Vi vill satsa på inhemsk produktion av fossilfritt bränsle, hade fått dem att ta beslutet! 

Till morgonkaffet satte jag ytterligare en klimatnyhet i halsen. Norska regeringen har beslutat att satsa 3,3 miljarder! norska kronor på att bygga en industri tillsammans med Cementas norska systerbolag. Industrin ska fånga in koldioxid från Cementas skorsten och lagra den i bergrum. Både skorsten och bergrum ska finnas i Norge. Planen är att man ska vara i full gång om tre år. 

Och enligt Cementa-bolagens ledning i Tyskland står då Cementa i Slite i tur att få investera i denna teknik. Detta är en viktig pusselbit för cementfabrikens framtid i Slite, som är näst störst i Sverige vad gäller att generera koldioxidutsläpp. 

Så här sa Fred Grönvall, chef för Cementa i Slite när jag intervjuade honom i juli. ”Om norska staten bestämmer sig för att investera i att lagra koldioxid, och vi får en ökad kapacitet och trygg överföring av el till Gotland, (läs tredje kabeln) då lovar vi att Sverige kan bygga med fossilfri betong år 2030!” 

Det känns som att vända blad! Två omöjligt tunga utsläppsjättar rör på sig. Preem och Cementa! Plötsligt inser jag, att jag inte har vågat hoppas på att vi ska hinna minska utsläppen så vi klarar Parisavtalet. Men nu, kanske…

Och som om dessa två nyheter inte vore nog. 

Den här vackra morgonen på Storsudret ska jag skriva ett tack till alla som medverkat och bidragit till tio offentliga Klimatsamtal i Burgsvik. Mellan 30 och 45 personer har bänkat sig på Fikets uteservering. Alla tio inledarna har varit kunniga och utmärkta pedagoger!  Bert Eriksson, geolog från Uppsala Universitet berättade om Jordklotets historia så att vi alla hisnade. En ung mjölkbonde, Terje Larsson, berättade om hur han tar jordprover diagonalt över hela sina åkrar för att minimera gödsel och kemikalier för den gröda han tänker skörda, och samtidigt minska utsläppen i Östersjön. Joanna Rose, vetenskapsjournalist, berättade om batterier och vätgas så att vi faktiskt insåg att vätgas nog är det enda realistiska rena bränslet. Och kanske inte så farligt att handskas med, som i alla fall jag trott. Vilken folkbildning om Klimatet.

Nu ska vi bara skriva ett studiematerial utifrån dessa samtal…

Tänk om det är vätgas Preem ska tillverka?

Vilken morgon!