Nyckelbegreppet i planen är resurseffektiv bebyggelse

Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Gotland har tagit ytterligare ett steg mot antagande.

"Det övergripande målet för översiktsplanen är att skapa förutsättningar för byggande och bostadsförsörjning. Planförslaget möjliggör därför fler än 10 000 nya bostäder och skapar förutsättningar för ett varierat utbud av bostäder för alla".

"Det övergripande målet för översiktsplanen är att skapa förutsättningar för byggande och bostadsförsörjning. Planförslaget möjliggör därför fler än 10 000 nya bostäder och skapar förutsättningar för ett varierat utbud av bostäder för alla".

Foto: Emil Lundberg

Insändare2024-02-08 08:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje kommun är skyldig att ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen. Översiktsplanen ska ge vägledning om hur den bebyggda miljön, mark- och vattenområden ska användas, utvecklas och bevaras. 

Översiktsplanen hanterar därmed bland annat var nya bostäder bör byggas och hur de ska försörjas med exempelvis vatten och avlopp.

För Gotlands del kan översiktsplanen sägas visa på hur den regionala utvecklingsstrategin Vårt Gotland 2040 tar sig uttryck rent fysiskt. Både den regionala utvecklingsstrategin och översiktsplanen ska bidra till en långsiktigt hållbar utveckling och till ett tryggt och inkluderande samhälle där människor i alla åldrar kan bo och trivas, både nuvarande och kommande generationer av gotlänningar.

Det övergripande målet för översiktsplanen är att skapa förutsättningar för byggande och bostadsförsörjning. Planförslaget möjliggör därför fler än 10 000 nya bostäder och skapar förutsättningar för ett varierat utbud av bostäder för alla.

Ett nyckelbegrepp i planförslaget är resurseffektiv bebyggelse, vilket kommer från den regionala utvecklingsstrategin Vårt Gotland 2040 som antogs 2021. En resurseffektiv lokalisering av ny bebyggelse och infrastruktur skapar förutsättningar för en fortsatt utveckling av hela Gotland. 

Större bebyggelseetableringar föreslås i första hand kring våra tätorter och skolorter, vilket skapar möjligheter att nyttja infrastruktur, såsom vägar, vatten och avlopp, energi och andra resurser på bästa sätt. Det bidrar även till att stärka möjligheten att bibehålla och utveckla ett varierat serviceutbud inom rimligt avstånd över hela ön.

Översiktsplanen hanterar allmänna intressen och avvägningar som behöver göras mellan dem. Översiktsplanen hanterar däremot inte enskilda intressen och hindrar inte exempelvis enskilda bygglov där det finns förutsättningar. 

Vi vill fortsatt göra det möjligt att bygga, bo, leva och verka över hela Gotland och ser positivt på byggnation även utanför våra tätorter, skolorter och områdena kring dem.

Planförslaget har tidigare varit ute på samråd, där fler än 500 förslag och synpunkter kom in som har tagits ställning till. Snart går förslaget ut igen på granskning, för att alla gotlänningar ska ges möjlighet att komma med inspel.