Barnkonventionens historia är lång. Det börjar med Rädda Barnens grundare, engelska Eglantyne Jebb (1876-1928) som förfärades över hur barn drabbades av Första Världskriget och av fattigdom och barnarbete. Den 19 maj 1919 bildade hon Save the Children i Albert Hall i London. Sin grundsyn uttryckte hon så här: ”Hjälp bör inte vara en gåva från ovan, utan en hjälp till självhjälp likar emellan, där alla bidrar efter förmåga, i känslan av mänsklig gemenskap tvärs över raser, folk och länder.” Relevant i var tid.
Eglantyne Jebb arbetade 1923 fram fem punkter/artiklar om barnets rätt som sedan antogs av Nationernas Förbund (föregångare till FN) 1924 som en Deklaration om barnets rättigheter. 1948 utökades Deklarationen där det bland annat slogs fast att ”Barnet skall skyddas utan varje hänsyn till ras, nationalitet och tro”. 1959 antog FN en Deklaration om barnets rättigheter, nu med tio artiklar. Den följde i spåren av FN:s grundläggande deklaration om de mänskliga rättigheterna. Man ville markera att barn har egna rättigheter. 1978 föreslog Polen i FN att en konvention borde utarbetas för att säkerställa barnets rättigheter. Så blev det. Den 20 november 1989 antog Generalförsamlingen FN:s Konvention om barnets rättigheter. Alltså för 35 år sedan.
Barnkonventionen berör varje barn under 18 år. En lång rad artiklar markerar rättigheterna. De fyra grundläggande artiklarna slår fast att Alla barn är lika mycket värda, Alla beslut som rör barn skall vara till barnets bästa, Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling, Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i frågor som berör dem.
Idag har 196 länder skrivit under och förbundit sig att följa reglerna. Endast USA står utanför (skämmigt, kan man tycka). Sedan den 1 januari 2020 är Barnkonventionen svensk lag. Nu gäller det att följa denna lag för alla barns bästa. En utmaning för Regeringen och för hela samhället.
Vi lever nu i en bekymmersam tid med krig i Ukraina och Gaza som drabbar barn så osannolikt grymt. Fattigdom och flykt är gissel för barn. Likaså att barn dras in i kriminalitet i vårt land. Därför måste barnkonventionen genomsyra hela samhället från barnets dag 1. Och att satsningar på barn därmed ges särskild prioritet.