Regionen uppmanar boende och besökare på Gotland att spara på vatten och bevattningsförbud gäller halva året. Bristen på vatten har gjort att många fler har blivit medvetna om problemet och de flesta tar uppmaningen på allvar och man gör vad man kan för att spara vatten. Många av mina samtal denna sommar har handlat om vattenbristen och frågor om varför vi inte tar bättre vara på regnvatten som annars rinner ner i dagvattenbrunnar och hamnar i reningsverket eller direkt via diken ut i havet. Det är också vad regionen önskar att mer regnvatten stannar på ön och testbädden på Storsudret är ett mycket spännande projekt för att behålla regnvatten på land.
Jag blir dock både förvånad och upprörd när tjänstemän hotar med anmälan mot kreativa medborgare som hittar lösningar för att ta tillvara på regnvatten. De borde istället uppmuntra nytänkande och kreativitet.
Jag vet flera som sparar regnvatten i spann för att spola toaletter eller har uteduschar med regnvatten som rinner ner i dagvattenbrunnar. Dessa ansvarsfulla medborgare är alltså brottslingar som regionen vill anmäla.
Varför ska en medborgare behöva mötas av hot om anmälan när man vill ta upp en kreativ idé med regionen? Alla idéer går inte att förverkliga men varför stoppa smarta lösningar redan i dörren. Byråkratiska och föråldrade system går att förändra.
Jag är helt övertygad om att vi politiskt i alla partier är helt överens om att så här kan vi inte ha det. Teknikförvaltningen måste tänka om och vara mer öppen för nytänkande och nya idéer måste uppmuntras. Sätter byråkratin hinder så lyft frågan till politiken så vi kan ändra på regelverken.