Nytt stödpaket ska bidra till återstart på Gotland

"I paketet finns bland annat 1 miljon kronor till RF Sisu Gotland, så att man ska kunna starta ett arbete med att återrekrytera medlemmar och ledare."

"I paketet finns bland annat 1 miljon kronor till RF Sisu Gotland, så att man ska kunna starta ett arbete med att återrekrytera medlemmar och ledare."

Foto: TT

Insändare2021-12-01 17:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin är i första hand en hälsokris, med allvarliga konsekvenser för människors hälsa och välmående. Men pandemin har också haft långtgående effekter på närings-, kultur- och föreningslivet. Färre evenemang, färre möten och färre deltagare har inneburit ett tapp i både medlemmar och intäkter för många. Alla har såklart inte kris, men alla har påverkats i någon mån.

För att mildra effekterna av pandemin har Alliansen på Gotland, tillsammans med hela den samlade oppositionen, sjösatt ett antal stödpaket. Det har handlat om slopade avgifter för uteserveringar, slopade parkeringsavgifter, bidrag till näringslivsorganisationer och rena kontantstöd. Hela fem stödpaket har klubbats under pandemin, vilket är betydligt mer än vad många andra regioner har gjort.

Den 24 november beslutade regionstyrelsen också om ett sjätte paket på cirka 30 miljoner kronor för att ge närings-, kultur- och föreningslivet på Gotland en chans till nystart. I paketet finns bland annat 1 miljon kronor till RF Sisu Gotland, så att man ska kunna starta ett arbete med att återrekrytera medlemmar och ledare. 

Där finns också 2,8 miljoner till lokala aktivitetsstöd för föreningar med barn- och ungdomsverksamhet, samt välbehövliga miljoner till våra länsinstitutioner. Gotlandsmusiken, Länsteatern, Gotlands museum och Film på Gotland delar på totalt 1,3 miljoner kronor som ska bidra till återstarten.

Det är välkommet och betydelsefullt att sådana här paket genomförs, för hela Gotlands bästa. Man ska dock komma ihåg att detta kostar pengar – och måste vägas av mot andra satsningar. Det måste helt enkelt finnas ett sunt överskott att ta av, för annars finns ingen buffert till oförutsedda händelser. 

Där kan man konstatera att Alliansen på Gotland är det enda politiska alternativet som kan leverera de 2–3 procent överskott som krävs för att vi ska ha en långsiktigt hållbar ekonomi. Det är värt att komma ihåg, både när regionfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet i december och när det är dags för val nästa år.