Öka andelen nĂ€rproducerade livsmedel i regionens kök

Centerpartiet pÄ Gotland vill se en ökning av lokalproducerad mat i Region Gotlands offentliga kök.

Centerpartet vill att maten i offentliga kök ska ha en stor andel smak av Gotland.

Centerpartet vill att maten i offentliga kök ska ha en stor andel smak av Gotland.

Foto: Eva HC Nyström

InsÀndare2023-03-28 18:36
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀrodlade livsmedel minskar inte bara miljö- och klimatpÄverkan genom kortare transporter, utan ger ju Àven fÀrskare rÄvaror och bidrar till jobb i nÀromrÄdet. Att öka sjÀlvförsörjningsgraden Àr ocksÄ viktigt ur beredskapssynpunkt.

Just nu pÄgÄr arbetet med att ta fram regionstyrelsens mÄl för 2024-2026 och under regionstyrelsesammantrÀdet den 22 mars yrkade Centerpartiet pÄ Gotland för att öka andelen nÀrproducerade livsmedel med 10 procent. Men tyvÀrr röstade S- och M-majoriteten nej till det förslaget.

Gotland har en styrka i vĂ„ra gröna nĂ€ringar och fantastiska livsmedelsvaror som vi ska vĂ€rna om. Vilka ambitioner regionen har kring mĂ„ltiderna kan ha stor betydelse för samhĂ€llsutvecklingen och det Ă€r minst sagt beklagligt att inte majoriteten resonerar pĂ„ samma sĂ€tt. 

Genom att handla nĂ€rproducerat investerar regionen lokalt. PĂ„ det sĂ€ttet stĂ€rker vi Gotlands lokala ekonomi och bidrar till fler jobb. Samtidigt förbĂ€ttrar det relationen mellan lantbrukarna och regionen – och det Ă€r viktigt. NĂ€r regionen istĂ€llet köper varor utifrĂ„n bidrar det till en kĂ€nsla av att det vĂ„ra gotlĂ€ndska lantbrukare gör inte Ă€r viktigt.

Vi i Centerpartiet pÄ Gotland anser att regionen Àr en av de stora inköparna som kan driva pÄ att fÄ till mer vidareförÀdling och kanske nya gotlÀndska nÀrodlade produkter. Det Àr ju ocksÄ viktigt inte minst ur beredskapsperspektiv. Och att handla nÀrodlat bidrar till att höja sjÀlvförsörjningsgraden i Sverige och pÄ Gotland. DÀrför kommer vi i Centerpartiet pÄ Gotland fortsÀtta jobba med frÄgan.

Vid sidan av att stimulera gotlÀndsk livsmedelsproduktion genom att öka andelen lokalproducerad mat i Region Gotlands offentliga kök, drev vi ocksÄ frÄgan om att införa ett mÄl om att öka andelen gymnasieelever som Àter skollunch frÄn runt 60 till 80 procent.
En genomsnittlig skollunch bör ge cirka 30 procent av elevernas dagsbehov av energi och nÀringsÀmnen. Att sÄ fÄ gymnasieelever Àter skolmÄltid pÄverkar förmÄgan att ta till sig undervisningen.

DessvÀrre röstades Àven detta mÄl ner av S- och M-majoriteten.