Olika vattenanvändning bör bedömas på olika sätt

Insändare2022-05-08 11:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vatten är inte bara vatten, utan man måste se till hur och till vad man använder det. Här fokuserar jag på odling.

1. Sveriges självförsörjningsgrad är som bekant mycket låg. Men i våra trädgårdar och kolonilotter odlas i dag en stor mängd frukt, bär och grönsaker, som bidrar till denna försörjning. Allt blir lokalodlat utan transporter och oftast helt ekologiskt. 

Själva har vi cirka 150 kvadratmeter trädgårdsland, med höst- och sommarhallon, jordgubbar, potatis, allehanda grönsaker, vinbärs- och krusbärsbuskar. Med detta är vi självförsörjande i stort sett hela sommaren och i inlagd eller fryst form hela vintern. Även våra barn och barnbarn får njuta av detta. 

Men, till allt detta fordras, förutom sådd, rensning, skörd med mera, även vatten. Vi är gamla nu, men vill gärna fortsätta odla. Men, den som försökt vattna ett helt trädgårdsland med vattenkanna, vet hur tungt det är. Vi samlar alltid regnvatten, när eller om det regnar, men det ska också bäras.

2. Psykisk och fysisk hälsa. Att få ha tillgång till att både planera, genomföra och att skörda i ett trädgårdsland, mår vi mycket bra av. Vi som pensionärer har tid till detta, men inte outtömligt med krafter. Att kunna vattna med slang underlättar mycket.

Förslag: Differentiera bevattningsförbudet. Självklart ska vi inte fylla pooler, duscha eller tvätta i onödan eller vattna befintliga gräsmattor med dricksvatten. Men, man måste kunna få vattna små trädgårdsodlingar med slang!

Alla försök att sortera spillvatten, använda kalkbrotten med mera måste naturligtvis uppmuntras. Ingen vore gladare än vi om vi slapp vattna trädgården med renat dricksvatten.