I sin ledare 2022-05-30 skriver Per-Ola Olssons om klimatutsläpp. Ursäkta mig, men kan inte seriösa tidningar åtminstone hålla sig med vettiga begrepp, även om det annorstädes florerar en massa konstiga uttryck.
Klimat definieras som väder över minst 30 år och i strikt vetenskaplig kontext 100 år. Dvs då blir ett klimatutsläpp utsläpp av väder under 30 år? Det tror jag knappast Per-Ola Olsson menade.
Fortsättningsvis kan vi konstatera att klimatet definieras som väder över 15 år bakåt plus 15 år framåt. Dvs i dag kan vi prata om klimatet fram till år 2007 (i vetenskaplig mening fram till 1972) och allt efter det är väderhändelser. Så när media och politiker basunerar ut att nu har den och den väderhändelsen inträffat och det är ett bevis på klimatförändringar, så vet de egentligen inte vad de pratar om!
Men om vi skall prata om väderhändelser, så kan vi konstatera att enligt Danmarks Meteorologiska Instituts (DMI) polarportal.dk så har både sommar- och vinterubredningen av isen i Arktis varit rekordstor de senaste 2 åren samt att isvolymen på Grönland varit på stigande redan i 10 års tid. Samtidigt visar alla DMIs 5 mätstationer på Grönland en fallande trend under de senaste 10 åren, liksom även att temperaturen i Arktis har en fallande trend sedan år 2016.
Till sist så visar alla de 4 vanligaste temperaturmätserierna (Hardcrut, NASA/GISS, RSS och UAH) en fallande trend sedan 2016. Detta är helt i linje med vad riktiga klimatvetenskapsmän såsom Valentina Zharkova, Henrik Svensmark och Willie Soon, vilka studerar solen, molnen och haven, har sagt redan i över 10 års tid. I och med solcykel 25, som startade 2020, så har jorden gått in i en Grand Solar Minimum (liten istid) som fått namnet Eddy Minimum efter forskaren John A. Eddy. Den kommer att nå sitt minimum ca år 2035 och då kan vi räkna med rejält kallare väder. Då samtidigt golfströmmen går in i sin kalla fas, betyder det ytterligare kallare väder för oss här i Norden.
Med tanke på den redan låga självförsörjningsgraden i Sverige och att vi redan fått uppleva köldskador på våra odlingar, såsom sparrisodlare på Gotland erfarit, så skall vi skippa alla dyra åtgärder där vi inbillar oss att vi kan påverka klimatet och börja fokusera på hur vi skall klara oss i ett kallare klimat. 1,5 graders målet kommer inte att vara något problem, för det sköter naturen själv om helt gratis!