Läste insändaren i lördagens GT anående Polhemsskolans eventuella nedläggning där en förälder med barn på skolan uttrycker sin frustration och besvikelse.
Föräldern lyfter fram allt den tycker är bra med skolan och därför inte förstår varför man väljer just den skolan för nedläggning. Personen anser att det fria skolvalet gör att de som valt Polhemsskolan till sina barn gör det just för att skolan är en "bra" skola och att fria skolvalen är till för att man ska kunna välja bort "dåliga" skolor.
Vem/vad avgör vad som är en "bra" respektive en "dålig" skola? Om det är så att vi har skolor i Visby eller någon annanstans på denna ö som är så dåliga att man inte vill ha sina barn där så är det kanske där man måste göra något.
Man kan tycka vad man vill om det fria skolvalet men om vi nu har det, så kan inte alla barn få plats på Polhemsskolan och om man då har "oturen" att inte få plats där så ska man bli tvingad att gå i den dåliga skolan. Jag tror inte heller att det är det det fria skolvalet har införts för.
Förstår alla föräldrars oro och ledsenhet över en eventuell nedläggning men att använda ord som "bra" och "dålig" skola tycker jag är olyckligt. Hur ska föräldrar och barn som inte fått plats i den "bra" skolan känna sig när man får stämpeln att gå i en sämre skola?
Här skapar man ett "vi" och ett "dem" och den stämpeln och klyftan ska vi inte ha i vårt samhälle. Varför inte som föräldrar på den "bra" förskolan engagera sig och försöka påverka politiker och andra beslutsfattare så att vi får "bra" skolor till alla.
Då kanske man inte behöver ha ett fritt skolval i framtiden och fler elever kan få gå ut grundskolan med godkända betyg och möjlighet till en framtid. Det ska inte bara vara för en del, för att man haft fördelen att få gå i en "bra" skola.