Pandemitider ger nya utmaningar i att skapa meningsfulla sammanhang för personer över 65 år. När en stor del av den gotländska befolkningen rekommenderas att undvika fysiska kontakter, krävs nya sätt att mötas för social gemenskap.
I Hälsofrämjande enheten har vi god kunskap om forskning kring fysisk, psykisk och existentiell hälsa. Den sistnämnda lär oss att det är mycket mer än fysiska träffpunkter som behövs för att skapa en upplevd gemenskap och alltså frånvaro av upplevd ensamhet. Den som träffar andra fysiskt, kan likväl sitta med upplevelsen av att vara ensam med den inre funderingen kring livets alla sidor.
Under våren har Hälsofrämjande enheten ställt om från fysiska möten till digitala. Med full medvetenhet att det inte är alla över 65 som är digitala ännu. Här vill vi uppmuntra alla generationer att hjälpas åt. Du som är nyfiken på att mötas digitalt, ta del av våra samtalscaféer eller rörelsefilmer, hör av dig till oss! Du hittar mer information på www.gotland.se/hälsa65. Du som redan är digital, erbjud ditt stöd till den som har en bit kvar för att nå dit.
Vi vill också passa på att förtydliga, relaterat till tidigare insändare, att den matservering som diskuterats på Gråbo Torg, inte hör samman med den mötesplats vi bedriver i enhetens regi. Mötesplatsen för personer 65+ i Visby kvarstår, dock just nu utan fysiska sammankomster och istället med digitala mötesformer.
Sist men inte minst vill vi göra ett medskick kring bilden av äldre. De allra flesta över 65 år är väldigt vitala, kreativa, aktiva människor. Det behöver vi minnas och därigenom också bidra till att ändra samhällsbilden av äldre. Att se äldre som endast en utsatt grupp, riskerar ge ökad negativ självbild, leda till utanförskap samt sämre hälsa. Därför är det av stor vikt att vi nu och framåt minns att årsrika har många styrkor och kompetenser att bidra med i vårt samhälle. Det främjar hälsa!
Om ensamheten hos äldre
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.