Svar till signatur Ej viltvård. Inledningsvis är det viktigt att notera att jaktproven för drivande stövare i första hand har tillkommit för att följa aveln och avelsinriktningen för stövarraserna. De regler som följs har tillkommit genom att studera arvbarheten i de egenskaper som reglerna för provverksamheten följer och dokumenteras av domarna. Reglerna för jaktproven har tillkommit och justerats i takt med att nya erfarenheter och eller vetenskapliga rön har blivit gällande. En viktig del vid regelframtagning är även att djurskyddsaspekten ska vara med, det framgår även från regelverken och policy från Svenska kennelklubben.
Vid SM gäller krav på att det ska vara två domare som dömer, detta för att hundarna ska få så allsidig bedömning som möjligt över sitt arbete. Vidare medger två domare systemet att såväl rävens beteende som hundarnas blir lättare att överblicka och följa så att allt förlöper som det ska.
Vi inom Svenska stövarklubben har full förståelse för att man som icke jägare och mindre insatt i händelseförloppen vid prov med drivande hund kan få intrycket att räven blir stressad eller mycket fysiskt ansträngd under en provdag. Så är inte fallet, om räven på något sätt känner sig trängd eller störd under provet så söker den sig till närmaste gryt och provet på den räven är avslutat.
Vi som är engagerade som domare i dessa sammanhang vet att denna provverksamhet är väl lämpad för att utvärdera avelsarbetet och samtidigt uppfyller moderna krav på djurskydd för alla inblandade. Avslutningsvis kan vi bara konstatera att valet av att förlägga provplatsen till Gotland beror på den goda rävtillgången, det fina bemötandet och organisationen historiskt sett. Men även tyvärr på att den ökande vargtillgången på fastlandet i det närmaste omöjliggör såväl jakt med drivande hund som jaktprov för att följa upp avelsarbetet.