Enighet rÄder ocksÄ om att en sÄdan satsning behöver finnas med i regionens investeringsplanering. Vi Àr glada över det engagemang som finns inom idrottsrörelsen, inte minst inom ishockeyn. Men vi mÄste hitta ett sÀtt som Àr lagligt och hÄllbart, och tillsammans med idrottsrörelsen skapa de förutsÀttningar som issporterna behöver.
Det sÀtt som S & M-styret har valt att driva frÄgan Àr pÄ mÄnga sÀtt vÄrdslöst och medför betydande risker för alla parter.
GotlÀnningarna och idrotten förtjÀnar en bÀttre hantering dÀr inte högt stÀllda förvÀntningar riskerar att i ett alldeles för sent skede stÀllas inför ekonomiska eller rÀttsliga realiteter som stoppar ishallen.
Vi i oppositionen har under processens gÄng pÄ olika sÀtt försökt att fÄ riskerna tydligt vÀrderade för att regionen ska ha en möjlighet att parera för dem. Vi upplever att S & M-styret har satt pÄ sig skygglapparna och driver frÄgan utan att reflektera kring konsekvenserna.
Av den rÀttsutredning som Àr gjord kan man dra slutsatsen att den tÀnkta byggentreprenaden bryter mot lagen om offentlig upphandling (LOU). Det pÄtalas ocksÄ att driftsstödet riskerar att ses som ett upphandlingspliktigt kontrakt, och dÀrmed bryta mot lagen.
LÄnet i sig riskerar att utgöra ett förtÀckt bidrag med den rÀntenivÄ som kalkylen Àr byggd pÄ, och Àven med en högre, marknadsmÀssig rÀnta riskerar lÄnekonstruktionen att vara oförenlig med kommunallagen.
Den största risken Àr dock den ekonomiska. Omfattande investeringsbehov och kostnadsökningar framöver innebÀr stora pÄfrestningar. Den förvÀntade kostnadsökningen som ishallen medför gör att cirka 20 miljoner kronor Ärligen behöver hÀmtas hem frÄn annan idrott eller frÄn annan kommunal verksamhet.
Det enda jÀmförbara exemplet pÄ ett liknande hallupplÀgg i VÀxjö skiljer sig frÄn det tÀnkta upplÀgget pÄ Gotland. Att det gick att göra i VÀxjö 2006 innebÀr inte automatiskt att upplÀgget Àr lagligt i dag nÀstan 20 Är senare.
Underlaget behöver vidareutvecklas sÄ att det framgÄr tydligt och transparent hur stora de juridiska och ekonomiska riskerna Àr och hur de kan hanteras. Om riskerna Àr för stora behöver andra vÀgval göras. Det behöver ocksÄ tydligt framgÄ hur finansiering kan lösas i relation till Region Gotlands ekonomiska lÀge.
En ishall stÄr högt pÄ prioriteringslistan, och engagemanget bland idrottsutövare, frivilliga, föreningar och företagare behöver tas tillvara pÄ ett sÀtt som blir lÄngsiktigt hÄllbart för hela Gotland.