Om subventionering av våra äldres måltider

Insändare2020-08-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare från Kristina Björkander om subventionering av våra äldres måltider (GT 30 juli).

Kristina tar upp ett mycket angeläget ämne om de äldres sociala samvaro. Det är tyvärr alldeles för många äldre som känner att de är ofrivilligt ensamma. Att umgås runt måltider är givetvis ett bra sätt att avhjälpa denna ensamhet.

Gällande avskaffandet av måltidsverksamhet på Åkermanska i Visby kan jag ej svara för detta. Den avvecklingen skedde innan vi i Alliansen tog över styret i Region Gotland. Jag svarar endast på det som rör serveringen vid Gråbo i Visby och övrig matservering till seniorer. 

Men, det jag vill säga är att jag gärna är med och arbetar för att måltider ska serveras till våra äldre i offentlig regi, men det ska då ske för alla äldre runt om på hela Gotland. Det som nu diskuteras kring serveringen på Gråbo i Visby, är att den serveringen endast nyttjas av ett fåtal gotlänningar. 

Det är inte det vi brukar benämna som landsbygdssäkrat, något som är viktigt för oss i Alliansen. Det är inte heller rättvist. Det är viktigt att vi ser till helheten. Vi bidrar till välfärden på hela Gotland med våra skattepengar. Det är därför viktigt att vi alla, varhelst vi bor, ska ha samma förutsättningar. 

Det som Kristina skriver om servering av måltider till äldre i våra skolor till subventionerade priser kan vara ett exempel att många, där fler får ta del av subventionerade måltider, än endast de seniorer som bor i närheten av serveringen på Gråbo i Visby. 

Ett annat exempel är att näringsidkare, som sker i vissa fall, ger rabatt till pensionärer vid servering av luncher. Ett mycket trevligt initiativ av dem som agerar i denna sociala anda.

Till Kristina vill jag också säga att inom socialnämnden och socialförvaltningens område arbetas det varje dag, dygnet runt, med att våra äldre ska ha en så bra hälsa som möjligt.