Omställning för klimatet

Insändare2020-09-02 10:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla klimatrörelser och alla medvetna om klimathotet söker stimulera en omställning av våra liv, vårt leverne, vår vardag och våra ledigheter.  Kanske flertalet vill en omställning – fast hur? 

Var skall vi börja? Minska vårt bilberoende. Några har redan lyckats och inköpt elbil. Några har ersatt en hel del bilåkande med snabbcykling. Några har lämnat oxkött och plågade grisar för vegokost. Det rör på sig. Men det märks egentligen inte på våra utsläpp – annat än som resultat av minskat flygresande tack vare coronan. 

Att verkligen få ner halten av koldioxid i atmosfären genom våra vardagsförändringar är mycket svårt. Ändå är detta viktigt att satsa på. Det är på denna nivå det till slut kommer att avgöras. Är vi beredda att avstå? Är vi beredda att ändra oss? Vi lockas att tro att vi kan ersätta fossil energi med mindre koldioxid – men vi måste också ändra vårt levande.

Vi luras lätt att tro att tekniken löser problemen. Att vi kan komma undan med oviktiga förändringar. Väggen som vårt självbedrägeri. Vilken hjälp kan vi få?

Jag är själv med i en nu 7-årig rörelse, Klimatsvaret – CCL Sverige, som förespråkar införandet av en stadigt stigande avgift på koldioxidutsläpp och – för att vinna allmänhetens stöd – föreslår att hela intäkten fördelas lika bland medborgarna med extra hänsyn till gles- och landsbygdsbor. Ett förslag som skulle starta en omställningsrörelse. Förslaget är rättvist, enkelt och blocköverskridande. Men inte ens det har ännu lyckats få tillräckligt politiskt gehör trots många samtal med politiker under årens lopp.

Vi håller fast vid våra vanor och vår tro på rättigheter. Vi nöjer oss med några ord. Vi erkänner vår oro för klimatutvecklingen och vi tar små frivilliga steg på omställningens väg. Tydligt är att vi behöver klara direktiv och förhållningsregler. Som under pandemin, då många ställt om sina liv. Vi borde kunna förvänta oss samma sak vad gäller klimatutvecklingen. Att våra politiker enas om klara direktiv och förhållningsregler. Kunde man det under pandemin, kan man göra det också inför klimathotet.