Bostadsbyggandet tvärnitar. Ökade materialkostnader, stigande räntor och svagare hushållsekonomier skapar en perfekt storm
Men trots att bostadsbyggandet sjunker ökar ledtiderna för detaljplaner och handläggning av bygglovsansökningar. I dagsläget tar det i genomsnitt nästan fem år från beslut om planuppdrag till att startbesked ges. Långa ledtider gör att varje bostadsprojekt blir dyrare än nödvändigt och då byggs det färre bostäder. Tid är pengar och pengar har blivit dyrare.
Så kan det inte fortsätta. Därför har Initiativet Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna tagit fram Nationellt ledtidsindex. Tyvärr hamnar Gotland först på plats 40 av 48 och presterar sämre än genomsnittet i fem av fem studerade variabler.
När det kommer till kostnad per detaljplanerad och bygglovsbeslutad bostad är Gotland tredje sämst av de studerade kommunerna, för variabeln produktionstakt kommer Gotland på plats fyra från botten sett. För indikatorn servicegrad får Gotland lägst betyg av de studerade kommunerna. För själva byggtiden placerar sig Gotland ungefär i mitten. Det positiva med ledtidsindex är att det kan hjälpa Gotland att bli ännu bättre genom att lära av de bästa exemplen.
Arbetet i de mer framgångsrika kommunerna vägleds av en levande effektiviseringsstrategi. Den politiska ledningen har gjort god service och snabb handläggning för att främja byggande till en prioriterad fråga. Berörda förvaltningar har ett tydligt uppdrag att leverera på detta och har tillgång till de resurser som krävs för uppdraget. Det har samtidigt bidragit till en attraktiv arbetsmiljö som gjort det lättare att behålla senior kompetens.
Trosa, Kalmar, Gävle och Lund är exempel på kommuner som presterar väl inom de aspekter som vägs in i Nationellt ledtidsindex. Men det finns fler och vi är övertygade om att övriga kommuner i landet kan inspireras av det målinriktade tillväxtarbete som de mest framgångsrika kommunerna bedriver.
Kommuner med onödigt långa ledtider saknar ofta en tydlig strategi för tids- och kostnadseffektiva processer. Samspelet med dem som vill bygga haltar och stor personalomsättning påverkar kompetens och kontinuitet.
Vi uppmanar därför kommunledningen på Gotland att låta sig inspireras av dem som kommit längst. Förutsättningar för kortade ledtider – dagens genomsnittstid om nästan fem år borde kunde halveras – kommer att vara oerhört värdefullt för att påskynda en vändning i bostadsbyggandet.
Nancy Mattson
styrelseordförande Initiativet Bygg i Tid
Anna Broman
Byggföretagen
Mats Forslund
Fastighetsägarna