Bäste Stefan Hollmark,
Det kändes fint att läsa om dig och ditt intresse för medarbetarengagemang i lördagens G.A. Där det skrevs att du gärna tog emot idéer och här är min idé: Ett årligt återkommande årshjul för kunskapsunderhåll.
Hälso- och sjukvården utvecklas i en rasande fart och att årligen uppdatera den kliniska personalens OMVÅRDNADSFÄRDIGHETER är därför en utmaning. Min idé kring detta är, att utifrån vårdens dokumentationsmodell VIPS (välbefinnande, integritet, prevention och säkerhet), organisera ett årshjul för kunskapsunderhåll där varje månad har ett årligt återkommande TEMA utifrån VIPS.
Till exempel:
September – elimination
Oktober – nutrition
November – hud/vävnad
December – smärta/sinnesintryck
Januari – kunskap/utveckling
Februari – andning/cirkulation
Mars – observation/övervakning
April - aktivitet
Maj – sömn
Kirurgsjuksköterskan kan då till exempel under september månad föreläsa vården kring elimination. Stomisjuksköterskan i sin tur kan uppdatera kunskapen om stomivården och kirurgen, dietisten och farmaceuten kan föreläsa om tarmregleringsbehandling. Och så vidare.
Inom Hälso- och sjukvården på Gotland finns det fantastiska experter på samtliga områden och min idé är att använda sig av dessa som föreläsare. Tänker mig fyra möjliga föreläsningar per tema. Tänker att all klinisk personal lyssnar vid ett tillfälle/månad/TEMA och att föreläsningarna ligger mellan klockan 13–15, när det är överlappningstid vid vaktskiftena, då det är möjligt att delta.
Tänker att ifall du tilltalas av idén, kan tala med de sjuksköterskor som ansvarar för vårdutveckling inom HSF. Min förhoppning är att idén leder till minskat lidande och ökad vårdkvalité för gotlänningarna SAMTIDIGT som personalen känner sig sedda och värdefulla. Kanske kan idén fungera som kompetensrekryteringsverktyg t.o.m. Win-Win således!
Tack för ordet!
Tina Westberg, specialistsjuksköterska inom primär- och hjärtsjukvård