Oppositionspolitik eller svartmålning?

Under den senaste tiden har äldreomsorgen på Gotland fått alltmer uppmärksamhet, i både nyhetsrapporteringen och på insändarsidan.

Rolf Öström (M), ordförande i socialnämnden, bemöter oppositionens retorik kring äldreomsorgen på Gotland.

Rolf Öström (M), ordförande i socialnämnden, bemöter oppositionens retorik kring äldreomsorgen på Gotland.

Foto: Hanna Dockson/Emil Karlsson

Insändare2021-11-20 14:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr är det ofta med en mycket negativ vinkel. Det verkar som att valfrihet i allmänhet ska attackeras, och äldreomsorgen i Hemse i synnerhet. Som ordförande för socialnämnden på Gotland vill jag korrigera de mycket långtgående påståenden som gjorts – och som emellanåt mynnar i rena personpåhopp.

För det första har Region Gotland högt ställda kvalitetskrav på alla sina verksamheter, oavsett om det gäller egen regi eller upphandlad drift. Det är bra. Man ska inte få driva verksamhet åt Region Gotland om man har stora brister i kvaliteten. Därför görs kontinuerliga mätningar som gås igenom grundligt i socialnämnden. Regionstyrelsen har också fattat beslut om att införa en visselblåsarfunktion, vilket är ett bra komplement till det arbetet.

För det andra är det ingen hemlighet att de politiska alternativen ser olika på valfrihet inom äldreomsorgen. Jag och mina kollegor i Alliansstyret öppnar gärna för privata alternativ när det är lämpligt, medan de rödgröna är mer negativt inställda. Att vara oense är naturligt i politiken. Det bör dock noteras att när oppositionspolitiken övergår i svartmålning av regionens verksamhet så försvårar det arbetet med kompetensförsörjning och utveckling. För samtidigt som ledande politiker i oppositionen gör svepande beskrivningar om hur dåligt allt är så ser vi i kvalitetsmätningar hur äldreomsorgen på ön har nöjdhetssiffror klart över genomsnittet i riket.

Vidare vill jag nämna att arbetet med att säkerställa kvalitet till rimliga kostnader fortgår varje dag. Socialnämnden har under många år med rödgrön ledning gått med stora underskott. Nu arbetar vi med att vända skutan – och vi har visat sunda överskott de senast åren. Sådant spelar roll. Det är ett resultat av både medvetna politiska beslut och ett enträget arbete i förvaltningen.

Slutligen kan man konstatera att det finns enskilda fall där vårt arbete kan förbättras. Så är det i alla kommuner och det är en uppgift både nämnd och förvaltning tar på stort allvar. Men det får inte skymma den större bilden: valfriheten ökar, underskotten är utraderade och nöjdheten är överlag bättre än i riket. Det är ett gott betyg för alla som jobbar i våra verksamheter, och värt att påminna om. Vi ska inte blunda för problemen – men heller inte överdriva dem för att bedriva politiskt spel.