Hoten mot Östersjön är flera: överfiske, övergödning och syrefattiga bottnar.
Att torskens överlevnad är hotad utgör ett stort problem. Torsken är den fisk som balanserar hela Östersjöns ekosystem och spelar därför en viktig roll. Utan torsken riskerar hela Östersjöns ekosystem att fallera.
Övergödningen i Östersjön är också allvarlig, då det kan leda till bottendöd på grund av syrefria bottnar. Fler än hälften av de största områden med döda bottnar i världen finns i Östersjön, på en yta större än Danmark.
Det är uppenbart att kraftfulla åtgärder behöver vidtas, både internationellt och nationellt, för att rädda Östersjön.
Förra året införde EU i praktiken ett totalförbud för torskfiske i de östra delarna av Östersjön. Förbudet är ett steg i rätt riktning för en mer hållbar förvaltning av torsken och Östersjön, men det räcker inte. Detta för att torsken drabbas tre gånger så illa av miljöbelastningar som av fisket.
För att bevara torsken och Östersjön behöver EU vidta åtgärder:
Överfisket måste upphöra. Moderaterna är därför för ett generellt förbud av trålning på EU-nivå, givet att det finns utrymme för undantag i de fall då trålning inte är skadligt. Ett generellt förbud skulle gynna det hållbara kustfisket och sportfisket, samtidigt som torsken skulle få en möjlighet att återhämta sig. Det krävs även hårdare kontroller i alla medlemsstater. Det räcker inte med att Sveriges yrkesfiskare följer de regler som EU gemensamt beslutat om, när andra länders fiskare bryter mot dem. Regeringen behöver därför verka för att EU-kommissionen ska agera mot de länder som inte följer unionens kontroller och bestämmelser.
Kraftsamla för att minska övergödningen i Östersjön. Det krävs effektiva åtgärder för att stoppa övergödningen. För att minska utsläppen i hav, sjöar och vattendrag förespråkar Moderaterna en förändring av EU:s lagstiftning med krav på läkemedelsrening i hela EU. Vi behöver satsa på reningsteknik som kan avskilja läkemedelsrester, mikroplaster och andra gifter eftersom dessa skadar Östersjöns vattenkvalitet och ekosystem.
Det är inte för sent att rädda torsken eller Östersjön, men kraftfulla åtgärder behövs här och nu, både internationellt och nationellt. Sverige ska ta ledarrollen i arbetet för en mer hållbar förvaltning av torsken och Östersjön. Östersjön ska vara ett levande innanhav.