Överlåtelseavtal angående Sigvaldebadet klart

Svar på insändare den 19 september ”Sagan all för Sigvaldebadet?”

Hopp i Sigvalde.

Hopp i Sigvalde.

Foto: Gotland.net/arkiv

Insändare2020-09-20 19:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej ”Badande 70-åring”! Vad härligt att du känt en sån glädje av att under så många år kunnat bada vid Sigvalde Träsk och som jag även bedömer att du kommer kunna göra under många år även i framtiden. Bakgrunden till att Region Gotland nu överlämnar Sigvalde Träsk och driften av bad- och besöksplatsen, är att successivt förändras även förutsättningarna för Region Gotland och dess skattebetalare. Vi måste alltid värdera vad och hur mycket vi kan drifta och vi har under många år följt den bad- och besöksplatsstrategi som är framtagen 2014.

Till för cirka 10 år sedan skötte Region Gotland cirka 60 bad- och besöksplatser runt om på ön. Skötselansvaret för ett flertal badplatser är sålunda nedärvt till Region Gotland efter kommunsammanslagningen på ön.

Vårat grunduppdrag är att Region Gotland i första hand ska sköta de bad- och besöksplatser där marken ägs av regionen. När vi gick in i 2020 så hade Region Gotland ansvaret över totalt sett 37 bad- och besöksplatser, där 14 av dessa platser ägs av Region Gotland och 23 stycken antingen är privatägda eller ägs av en samfällighet.

Under våren 2020 har vi haft en mycket konstruktiv dialog med den intressegrupp från Sigvalde Träsk som företräder bland annat markägare och intressenter kopplade mot badplatsen. Den 30 april gavs ett par alternativ att ta ställning till för en smidig smidigt övergång från Region Gotlands drift och till de som äger marken.  Vi gjorde en överenskommelse att Region Gotland inte redan den 15 maj i år skulle stänga och avveckla badplatsen, utan regionen åtog sig att sköta driften säsongen 2020 så att intressegruppen i god tid skulle kunna förbereda sig.

Alternativen man har fått att ta ställning till är att antingen kan Region Gotland avveckla all utrustning som regionen äger samt återställer bad- och besöksplatsen efter säsongens slut alternativt att Region Gotland efterskänker samtlig materiel på platsen . Enda kravet Region Gotland har är att utrustningen ska finnas kvar vid Sigvalde Träsk.

Region Gotland har även erbjudit att skänka en ny markvävsduk. Utrustningen som ägs av Region Gotland och som vi är beredda att efterskänka är bland annat en dubbeltoalett, en livbåt, livboj, lekutrustning, hopptorn, flytbrygga samt flotten som är förankrad ute i träsket.

Mycket glädjande fick vi i den 11 september beskedet från intressegruppen att man skriver under ett överlåtelseavtal med regionen där man blir mottagare av all utrustning på platsen.

I mina ögon är detta ett mycket klokt beslut som jag bedömer blir en ”win-win” situation för alla parter.