Kalken är viktig för svensk industri och för att skapa arbetstillfällen och exportinkomster.
Tyvärr ser vi att den för Sverige så viktiga kalken har blivit ett hot mot Gotlands grundvatten och framtid.
Cementa i Slite och SMA i Klinte vill utöka sin verksamhet. Dessa nya planerade kalkbrott är enorma!
I Mark- och miljödomstolens mål gällande Cementa redovisade Naturvårdsverket att Cementas kalkbrott påverkar grundvattnet ända ifrån Lojsta via de bördiga åkrarna i Roma till de världsunika naturområdena på norra ön. Det innebär att cirka en tredjedel av Gotlands yta får en grundvattensänkning!
Länsstyrelsen hävdar att Tingstäde träsk riskerar att påverkas av Cementas närliggande och mycket djupa kalkbrott. Om så är fallet så påverkas även vattentillförseln till Visby!
Kalkberget är i sig självt fullt av sprickor där ett mineralrikt grundvatten färdas över stora områden. När kalken bryts så förstörs de urgamla vattenvägarna i berggrunden. Ett uttag av grundvatten på en plats påverkar tillgången på grundvatten flera mil därifrån.
Vårt grundvatten är en förutsättning för själva livet. Vattentillgången har redan försämrats och Region Gotland har därför byggt avsaltningsverk för att komplettera med havsvatten. Det hjälper inte fastighetsägare med egen borrad brunn, inte naturen eller verksamhet som är beroende av stora mängder bra vatten.
Gotland är ingen rik region. Vi kämpar med ekonomin och har dessutom ett eget sjukhus trots vår lilla befolkning. Vi får inte del av kalkindustrins vinster utan får istället fler utgifter som en följd av de multinationella kalkbolagens verksamhet.
Stora delar av Gotland är riksintresse för kalkbrytning. Ett utpekat riksintresse innebär inte ett löfte om godkännande. Enligt EU:s vattendirektiv så ställs tydliga ansvarskrav på nationella tillsynsmyndigheter att skydda och förbättra allt landvatten varav grundvatten är en betydande del.
Sveriges industri behöver kalk men fortsatt kalkbrytning på Gotland förstör vårt grundvatten. Grundvattnet som är en förutsättning för liv.
Den nu aktuella storskaliga kalkbrytningen är beräknad att vara 30-60 år. Sen är dessa kalktillgångar uttömda. Är det värt att förstöra Gotlands grundvatten för all framtid för att förse industrin med vår kalk under några få år?