Vi uppskattar att Socialdemokraterna och Moderaterna vill föra en dialog om översiktsplanen som snart ska antas.
Samtidigt blir det tydligt i deras svar på vår insändare att farhågorna för hela Gotlands utveckling är relevanta.
De skriver om de stora delar av Gotland som inte pekas ut i översiktsplanen att ”där kommer möjligheterna vara mer begränsade.”
Med tanke på de 345 riksintressen och annat som redan sätter stora begränsningar för var det är möjligt att bygga så är det en dålig idé att genom politiska beslut skapa fler begränsningar. Vi bör i stället bejaka den utvecklingskraft som finns över hela Gotland genom att undanröja hinder för utveckling.
S & M hävdar att alla bygglov hanteras individuellt, och att översiktsplanen pekar ut områden där större bostadsbebyggelse kan ske. De verkar därmed helt ha missat hur en översiktsplan tillämpas. Översiktsplanen kommer i praktiken att ange riktningen även för enskilda bygglov. Redan vid första kontakt med till exempel en bygglovshandläggare så tillämpas de olika dokument som fastställts politiskt, bland annat översiktsplanen. Även länsstyrelsen är i sitt utlåtande tydliga i hur de ser att riktlinjerna i översiktsplanen påverkar enskilda förhandsbesked och bygglov.
Innan översiktsplanen antas behöver S & M ställa sig frågan om man vill se en positiv inställning till att bygga i alla 92 socknar, eller om svaret ska bli ”nja, det blir nog svårt” när byggande kommer på tal i hälften av socknarna?
Översiktsplanen är ett styrdokument som ska leva över flera mandatperioder, och den tjänar på att tas i politisk enighet. Vi välkomnar som sagt att S & M öppnar för fortsatt dialog, och hoppas att dialogen också kan leda till förändringar i förslaget.