Översiktsplanen är inget hinder, utan ett verktyg

Svar på insändaren "Låt hela Gotland växa – en översiktsplan för alla 92 socknar".

Satellitbild av Gotland.

Satellitbild av Gotland.

Foto: NASA

Insändare2024-09-08 15:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna och Socialdemokraterna delar Centerpartiets oro över de striktare tolkningarna från Länsstyrelsen och de potentiella hinder detta kan skapa för Gotlands utveckling. En alltför strikt tolkning av regelverk kan hämma snarare än främja utveckling, vilket vore dåligt för Gotland. Även om det finns tillfällen där det kan vara viktigt att bevara vissa områdens särdrag, behövs det en balans när det kommer till stadsutveckling och exploatering. Utveckling är en naturlig del av en växande och levande ö, därför är vi såklart emot överdrivna restriktiva tolkningar av lagstiftningen som hindrar det.


Som ordförande och vice ordförande i miljö- och byggnämnden är vi starka förespråkare för både utveckling och bostadsbyggande. Vi får inte glömma att varje enskilt bygglovsärende måste prövas individuellt, oavsett om området pekas ut i översiktsplanen eller inte. Det ger oss en möjlighet att noggrant överväga varje projekt och se till att det bidrar till Gotlands långsiktiga utveckling. Vidare är det viktigt att poängtera att översiktsplanen pekar ut områden där större bostadsbebyggelse kan ske. Det innebär att större projekt främst kommer att förläggas till dessa områden. Samtidigt innebär det inte att andra områden är helt uteslutna från utveckling, men där kommer möjligheterna vara mer begränsade.


När det gäller resurseffektiv bebyggelse handlar det om att prioritera områden där det redan finns befintlig eller möjlighet till infrastruktur såsom vatten och avlopp (VA), vilket i sin tur kan minska kostnaderna för både kommunen och invånarna på Gotland. Det betyder inte att vi ignorerar eller stoppar utvecklingsmöjligheter på landsbygden. Tvärtom, vi ser värdet i att människor ska kunna bo och verka där de önskar, på hela ön, samtidigt som vi tänker på den långsiktiga hållbarheten och hur vi bäst använder våra gemensamma resurser. 


Att bygga i anslutning till områden med infrastruktur som underlättar VA, sophämtning, kollektivtrafik och skolskjutsar, som resurseffektiv bebyggelse handlar om, är ett sätt att säkerställa att investeringarna i ny bebyggelse blir effektiva och hållbara. Detta hindrar dock inte byggnation i andra delar av ön. Som vi nämnde tidigare hanteras alla bygglov individuellt. Översiktsplanen är alltså inget hinder, utan ett verktyg för att styra och underlätta Gotlands framtida utveckling. 
Vi ser fram emot en fortsatt dialog om hur vi bäst kan främja tillväxt och utveckling på hela Gotland, så att alla 92 socknar kan bidra till och dra nytta av en levande Gotland.