Vi är mammor, farmödrar, mormödrar, vi har syskonbarn, kusinbarn, grannbarn och kompisbarn. Vi vill barnen väl. De flesta runt omkring oss vill barn väl, vill att barn ska få leva och utvecklas i en fri, frisk och fredlig värld.
Barnkonventionen är en lag som kräver av oss att skydda barns rättigheter. Ändå nås vi varje dag av rapporter om hur vi som samhälle, som vuxenvärld, gång på gång misslyckas med att skydda barn. Det gäller barn här i Sverige, det gäller barn i resten av världen, det gäller de barn som komma skall.
Klimatförändringarna hotar de rättigheter som barnkonventionen garanterar. Enligt artikel 3 ska barnets bästa vara avgörande i alla beslut som rör barn. Det är det inte. Barn är särskilt utsatta för klimatförändringar. De är mer sårbara för extremväder, föroreningar och sjukdomar, kriserna påverkar deras utbildning, hälsa och trygghet.
Unicef rapporterar att över 500 miljoner barn lever i områden som redan är hårt drabbade av klimatrelaterade katastrofer. En tredjedel av världens barn lever i områden med brist på vatten. Nio av tio andas in giftig luft varje dag. Här på Gotland riskerar kortsiktiga ekonomiska intressen barnens framtida tillgång till något så grundläggande som vatten. Den verkligheten är inte ett resultat av beslut där barnens bästa varit avgörande.
Den 20 november är det barnkonventionens dag. Den 23 november manifesterar Rebellmammorna i Visby. Under veckan runt barnkonventionens dag manifesterar rebellmammor och rebellpappor på drygt 30 platser i landet. Under samma period manifesterar föräldrar i fler än 30 länder. Alla kräver vi samma sak: politiker, makthavare och vuxna: Agera för att skapa en framtid för barnen.