På jakt efter jämställdheten

Elin Wägner, en av alla kvinnor som gått före i kampen för jämställdhet. Här talar hon på ett fredsmöte 1935.

Elin Wägner, en av alla kvinnor som gått före i kampen för jämställdhet. Här talar hon på ett fredsmöte 1935.

Foto: TT

Insändare2021-03-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internationella Kvinnodagen inträffar den 8 mars vart år. Instiftades 1910, firas i Sverige sedan 1912 och togs 1978 upp som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Dagen fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och bristen på jämställdhet i världen.

Kvinnors situation uppmärksammas alltså en dag per år. Är då de övriga 364 männens dagar? Ibland kan det kännas så. Blickar man bakåt i tiden var det så. Blickar vi ut i världen är det så.

Sverige ligger väl framme i jämställdhet numera. Men det dröjde till 1921 innan kvinnor fick rösta i val – långt efter Finland (1906), Norge (1913), Danmark och Island (1915). Det var starka kvinnor som drev rösträttskampen: Fredrika Bremer, Lydia Wahlström, Elin Wägner, Anna Whitock. 

Då, 1921, valdes fem kvinnor in – en i Första kammaren, fyra i Andra kammaren. I dag är riksdagen nästan jämställd (46 procent kvinnor), de tre vice talmännen är kvinnor. Det finns några länder som övertrumfar Sverige med kvinnlig representation: Rwanda 61 procent och Kuba 53 procent. I Latinamerika sker en snabb ökning. 

Sveriges regering är helt jämställd. En viktig signal. Dock släpar näringslivet efter. Männen bevakar sina positioner.

I stora delar av världen brister jämställdheten i parlamenten. Det finns värstingländer som Kuwait med 3 procent, Oman 1 procent och Qatar 0 procent – arabländer med inskränkt kvinnosyn. Flera stora länder ligger hopplöst efter: Indien 12 procent, Ryssland 16 procent, USA 19 procent (eventuellt förändrat efter senaste valet). Japan blott 9 procent. 

Ja, så kan man hålla på med siffror, men orättvisorna kräver sina siffror för att trigga förändringar.

Med siffror får man fatt på orättvisorna. En stor majoritet av världens kvinnor är till exempel fast i oavlönat hushållsarbete. Uppemot 100 miljoner kvinnliga migranter arbetar i västvärldens hem. Kallas ibland ”EU:s pigor”.

Det finns siffror som upprör, som att 600 -700 kvinnor per dag dör i barnsäng. Fattigdomssjukdomar handlar ofta om brist på jämställdhet.

Men trendbrott kan vara på väg genom FN:s Millenniemål för att förbättra kvinnors och flickors hälsa och att minska fattigdom. Men krig och flykt bromsar en solidarisk utveckling liksom klimat- och miljöhot. Och våld i nära relationer. 

Jämställdhet skapar konkurrensfördelar i olika sammanhang. Att satsning på kvinnor och flickors utbildning bidrar till utveckling.

Internationella kvinnodagen påminner om att jämställdhet är nyckeln till utveckling och ett bättre liv för alla.