Ole Humlum är en dansk klimatolog som bor och jobbar på Svalbard. Han publicerar varje månad en rapport angående klimatstatusen för föregående månad och förändringarna sedan föregående års motsvarande månad och föregående 10 års motsvarande månad. Vid varje årsskifte gör han samma sak för hela det föregående året. Humlum använder sammanställning av faktiska resultat (inte modeller eller prognoser) från en rad etablerade källor, såsom NOAA, NASA/GISS, NSIDC, CRU, UAH och RSS. I ett klimatperspektiv händer inget speciellt, det går inte att se någon avgörande ny trend under de senaste 30 åren Den senaste årsrapporten publicerades 2023-01-20 och nedan följer några iakttagelser.
Temperaturen har de senaste 40 åren i genomsnitt stigit med 0,017 grader/år, vilket betyder att om stigningen fortsätter i samma takt fram till år 2100 så är det ingen katastrof. Mätningar och forskning tyder dock på att den kan vika av nedåt och det kan bli en katastrof.
Havsnivån stiger med 1-2 mm/år. Det blir en höjning med 8-16 cm år 2100.
Haven har sedan 2004 värmts 0,07 grader i vattenlagret över 1900 meters djup.
Förändringarna i atmosfärisk koldioxid följer förändringarna av den globala temperaturen som följer på förändringar i havsytans temperatur.
Det finns ingen märkbar effekt på atmosfärisk CO2 på grund av minskade växthusgasutsläppen under covidepidemien 2020-2021. Naturliga sänkor och källor uppväger vida mänskliga bidrag.
Vädret förändras dock något. Men inte mycket. Sedan 2016 har temperaturen först legat still för att sedan 2020 falla något, ca 0,1 grader.
Havsytans värme styr luftens värme. Havets värme beror på solens instrålning och på hur strömmar blandar om vattnet. Typiskt exempel är ENSO (El Nino Southern Oscillation).
Den globala havsytans värme stabiliserades 2016 och började falla 2020, exakt som den globala temperaturen. Golfströmmens temperatur är oförändrad vid USA:s kust, men har fallit med cirka 0,5 grader i norra Atlanten sedan omkring 2007.
Nu styr La Niña mycket av vädret. Starka vindar blåser varmt ytvatten från Sydamerika, över Stilla havet mot Indonesien och kallt vatten från djuphavet stiger till ytan nära Sydamerika. Vid La Niña sjunker havsytans temperatur med 3.5 grader vid östra ekvatorialdelen av centrala Stilla havet. Det har en betydande effekt på vädret över hela planeten.
Temperaturen i Arktis har varit densamma sedan 2015. Isen utsträckning i Arktis minskade fram till 2007, men har sedan dess varit relativt stabil.
Ole Humlum publicerar en mängd statistik från etablerade institut på http://www.climate4you.com/.