Öns offentliga och privata verksamheter skulle få personal med behövlig kompetens och näringslivet skulle stärkas. Campus och universitetet skulle bidra till nya kunskapsbaserade företag. Hur klarade dom uppdraget?
Kompetensförsörjningen: Årligen utexamineras omkring 250 kandidater på Campus, men troligen blir bara ett 30-tal kvar på ön. Det täcker inte behoven.
Det råder personalbrist i skolan och i vården, men också företagen saknar personal. Campus och universitetet ska bidra till kompetensförsörjning, men i deras verksamhetsplaner saknas målsättningar om att kandidater ska hitta jobb på ön efter examen. Campus registrerar inte var kandidaterna landar efter examen. Utan mål och registrering blir det svårt att se hur man lyckas med kompetensleveransen.
Den regionala utvecklingen: Campus skall bidra till utveckling på Gotland. På Campus hemsida läser vi: ”Genom Campus Gotland vill Uppsala universitet spela en viktig roll i den regionala utvecklingen…. samspel med olika aktörer i samhälle och näringsliv är avgörande”. På Gotland drivs utvecklingsarbetet i våra basnäringar av Grönt Centrum (mat och livsmedel), GFB (besöksnäringen) och av Energicentrum (energiproduktion och klimat). Forskare och lärare på Campus är tyvärr osynliga i detta sällskap.
Nya kunskapsbaserade företag: I regionens utvecklingsstrategi ”Vårt Gotland 2040” läser vi att Campus ska stärka innovationskraften och bidra till nya kunskapsbaserade företag. På visiten till Gotland 2022 uttalade rektor på Uppsala universitet, Anders Hagfelt: ”Målen som sattes …. har uppnåtts med råge, och jag ser mycket energi och entreprenörsanda här.”
På Campus har man i över tio år satsat på speldesign och det är många studenter på programmet. I Sverige är spelbranschen snabbväxande med 8 500 jobb. På Gotland finns cirka tjugo jobb fördelad på sex dataspelsföretag. Var är de nya kunskapsbaserade företagen?
Hur har Gotland gynnats? Med 180 lärare och forskare skulle Campus bli en motor i det gotländska samhället. Utan tillväxt i nya och etablerade företag blir det mindre skattepengar till regionen och färre jobb till våra ungdomar med hög utbildning.
Vi behöver de kunskapsbaserade företagen med högavlönade jobb för att säkra den ekonomiska hållbarheten och välfärden på Gotland. Sedan 2013 har det gått 2,5 miljarder statliga pengar till Campus. Hur har Gotland gynnats? Var är våra politiker som ska företräda Gotlands intressen?