Förutom tidigare kända fakta om att vindkraft bidrar till att skada både djurlivet och det marina livet, har låg tillförlitlighet, förstör närmiljön med sitt oljud, skapar problem med icke återvinningsbara rotorblad samt sänker marknadsvärdet på närliggande hus, visar en ny studie att även nedsmutsning samt förgiftning av naturen på land och i vattendrag är ännu en stor negativ aspekt att lägga till listan.
Något som är extra anmärkningsvärt är att såväl politiska som ekonomiska krafter försökte stoppa den ännu icke publicerade studien genom att utöva påtryckningar så att finansieringen av studien drogs in. Forskaren Helen Karlsson, adjungerad biträdande professor i arbets- och miljömedicin vid Linköpings universitet, lyckades dock tillsammans med forskarkollegorna fysikern Karin Mattsson samt professor Joachim Sturve, som båda är verksamma vid Göteborgs universitet, lösa finansieringen på annat sätt och nu är studien klar.
Forskarna har kunnat konstatera att farliga partiklar från vindkraftverkens rotorblad sannolikt är ett miljöproblem som andra forskare och myndigheter medvetet valt att underskatta.
Ett 50-tal olika kemikalier, bland annat de giftiga ämnena PFAS och Bisfenol-A, hittades i de partiklar man samlat in i mark, vatten och växter kring den stora vindkraftparken. Sannolikheten är hög för att de härrör från vindsnurrorna och med tanke på att regeringen driver på för ytterligare utbyggnad av vindkraften behövs det enligt forskarna beläggas bättre hur stor påverkan blir, vilket man vill följa upp genom fördjupade analyser för att fastställa hur stort miljöproblemet är.
Kemikalieinspektionen erkänner att det finns stora kunskapsluckor beträffande vilka och hur stora mängder farliga ämnen som finns i vindkraftverkens rotorblad samt hur mycket av detta som hamnar i naturen och näringskedjorna, men de ser trots detta inget hinder för fortsatt utbyggnad av vindkraften i Sverige som är i full gång såväl på land som till havs.
Som i så många andra fall har våra beslutsfattare tyvärr inte gjort hemläxan utan på klassiskt svenskt manér skippat konsekvensanalysen innan man skred till verket. Och när inget ansvar kan utkrävas är det bara att köra på.