Vi kräver mer än lägsta pris för Sudergården

Angående kommande upphandling avseende drift av Sudergården.

"Lägsta pris ska och får inte var avgörande kriterium vid ny upphandling av verksamheten på Sudergården".

"Lägsta pris ska och får inte var avgörande kriterium vid ny upphandling av verksamheten på Sudergården".

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Insändare2021-11-16 15:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De boende på Sudergården har lägenheter, dessa hyrs till ett förhållandevis högt pris. Där bor de – kanske sista tiden i livet. Då måste livskvaliteten prioriteras liksom också kvaliteten på och mängden av de tjänster som tillhandahålls. IVO:s granskning av äldreboenden har visat på mycket stora brister i vården och omhändertagandet av de äldre. Coronakommissionens granskning och slutsatser bör också beaktas vid kommande upphandling. Dessutom har staten tillfört och aviserat kommande tillförsel av betydande ekonomiska medel för att förbättra äldreomsorgen.

Vi ser fram emot att snarast få ta del av den utredning socialförvaltningen fått i uppdrag att göra om modeller som används i andra kommuner för denna typ av upphandlingar och vi emotser en diskussion om detta.

Lägsta pris ska och får inte var avgörande kriterium vid ny upphandling av verksamheten på Sudergården. Alla de ”skallkrav” som finns i tidigare upphandlingar exempelvis Hemse ska självfallet gälla även i detta fall. Utöver detta ska kvalitetskrav enligt nedan avgöra. 

Vi tycker följande krav ska ingå:

- Minimum tre personer per pass behövs för att en god vård och service ska kunna ges till de boende.

- Maten ska även fortsättningsvis lagas på Sudergården, gärna med hög andel lokalproducerade råvaror. Detta arbete bör utföras av särskild personal så att undersköterskorna kan ägna sin tid till omsorgen om de äldre.

- Heltidsresan ska vara en del av avtalet. Detta så att vikariesituationen kan säkras med egen tillsvidareanställd personal. Detta ser vi som en garanti för att de äldre slipper en massa nya okända vikarier.

- All personal utan ”rätt”/tillräcklig kompetens ska erbjudas kompetensutveckling som en del av jobbet. Exempelvis få utbildning till undersköterska.

- Andel utbildade undersköterskor, som kan garanteras vid start och åtagande för kommande år ska beaktas.

- Nattbemanning enligt EU-direktiv.

- God medicinsk kompetens ska vara säkrad.

Upphandlingen görs förslagsvis så att det pris per dygn som regionen är beredd att betala fastställs och att anbudsgivarna, utöver att de ska klara fastställda ska krav, får konkurrera om att ge bästa kvalitet på övriga fastställda och viktade kvalitetskrav. 

Ovanstående angivna krav bör gälla även vid framtida upphandlingar och för den kommunala verksamheten.

Vi förväntar oss svar och en dialog i denna fråga samt att en dialog framgent förs med Regionala Pensionärsrådet innan beslut i denna typ av frågor fattas.