Trots år av diskussion med arbetsgivaren där Vårdförbundet och Kommunal anser att övertid inte ska gömmas som flextid har vi inte nått fram. Barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor ska inte behöva arbeta gratis längre.
När Flextidsavtalet tecknades år 2002 var syftet att ge medlemmen flexibilitet att i viss mån styra sin arbetstid själv. I och med vårdens förändring har möjligheten att påverka sin arbetstid minskat. Det gäller särskilt för många inom dygnet-runt-verksamhet, där möjligheten försvunnit till följd av schema- och bemanningsoptimering.
Vårdförbundet Gotland har haft regelbunden dialog med fackförbundet Kommunal och var överens om uppsägningen av avtalet. Arbetsgivaren presenterade ett nytt avtal, utan förtydligande eller ändringar i innehållet som gynnade våra medlemmar och därför tackade vi nej till avtalet. Därefter har vi fortsatt haft möten och dialog med arbetsgivaren, senast den 22 mars.
Uppsägning av flextidsavtalet baseras bland annat på att tid som överstiger 20 timmar plusflex försvinner varje månad. Låt säga att du 28 februari har ett flexsaldo på +26 timmar. Den första mars är saldot 20 timmar igen då det är vad som tillåts i plusflex. 6 timmar har blivit gratis arbetstid.
Det saknas definition i avtalet om vad som är övertid respektive flextid. Det har tillämpats olika på enheterna.
I flextidsavtalet finns möjlighet för arbetstagaren att inneha plus eller minus 20 timmar. Avstämning ska ske varje månad. Detta har ej skett och istället utvecklades ytterligare en tidsbank, likt komp- och semestersaldo, där timmar lagras och blir allt fler. Istället för att vara flexibel i början eller slutet av arbetspasset har flextid ibland använts för att ersätta sjukdagar eller semesterdagar.
I HSF arbetar cirka 500 sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor. Totala saldot var vid uppsägning av avtalet baserat på 400 arbetstagares plussaldo och var 3 700,44 timmar plusflex (arbetsgivarens skuld). Plustimmarna motsvarar drygt två heltidstjänster på ett år, som ordinarie personal täckt upp för med flextid. Det vore rimligare att anställa de tjänsterna.
Det finns arbetsplatser där brister i schemaläggning och arbetsstruktur döljs med flextid. Vi är medvetna om att flextid på vissa arbetsplatser fungerat tämligen väl, medan det på andra arbetsplatser inte fungerat. Vi representerar ett kollektiv, avtal måste fungera för majoriteten.