Personal ska inte jobba gratis

Höj grundbemanningen inom vården.

Avtalet om flextid har inte fungerat som tänkt, enligt Vårdförbundet.

Avtalet om flextid har inte fungerat som tänkt, enligt Vårdförbundet.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2022-03-28 14:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan 4000 timmar i plustid på flexkontot hade personalen inom HSF på Gotland vid årsskiftet. Trots år av diskussion med arbetsgivaren där Vårdförbundet och Kommunal anser att övertid inte ska gömmas som flextid har vi inte nått fram. Barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor ska inte behöva arbeta gratis längre.

När Flextidsavtalet tecknades år 2002 var syftet att ge medlemmen flexibilitet att i viss mån styra sin arbetstid själv. I och med vårdens förändring har möjligheten att påverka sin arbetstid minskat. Det gäller särskilt för många inom dygnet runt verksamhet, där möjligheten försvunnit till följd av schema- och bemanningsoptimering. 

Under flera år har Vårdförbundet Gotland haft diskussioner med arbetsgivaren gällande Flextidsavtalet och sedan september 2021 har förhandlingar pågått. Vårdförbundet Gotland har haft regelbunden dialog med fackförbundet Kommunal och var överens om uppsägningen. Arbetsgivaren har tillämpat Vårdförbundets flextidsavtal på Kommunals arbetsgrupper inom HSF och de sa upp sitt flextavtal för många år sedan på grund av brister. Arbetsgivaren presenterade ett nytt avtal, utan förtydligande eller ändringar i innehållet som vi ansåg gynnade våra medlemmar och tackade nej till avtalet. Därefter har vi fortsatt haft möten och dialog med arbetsgivaren varav det senast den 22 mars. Medlemmar har inbjudits till gemensamma informationsträffar med båda fackförbunden under början på året.

Uppsägning av flextidsavtalet baseras bland annat på:

– Tid som överstiger 20 timmar plusflex försvinner varje månad. Låt säga att du 28 februari har ett flexsaldo på + 26 timmar. Den första mars är saldot 20 timmar igen då det är vad som tillåts i plusflex. 6 timmar har blivit gratis arbetstid. 

– Vad är övertid respektive flextid? Det har tillämpats olika på enheterna. Vissa enheter hävdar att första timmen efter avslutat arbetspass är flextid, trots att arbetet kräver att arbetstagaren stannar kvar. Vårdförbundet hävdar att detta är övertid. 

– Antalet timmar som tillåts +/-. Om det handlar om flexibilitet för att hämta/lämna barn, privat aktivitet eller dylikt, varför ett stort antal timmar? 

Det finns arbetsplatser där brister i schemaläggning och arbetsstruktur döljs med flextid. Vi är medvetna om att flextid på vissa arbetsplatser fungerat tämligen väl, medan det på andra arbetsplatser inte fungerat. Vi representerar ett kollektiv, avtal måste fungera för majoritet. 

Vi vill att våra medlemmar får betalt för den tid de arbetar och övertid då de måste kvarstanna efter ordinarie arbetstid! Vi vill att arbetsgivaren skapar förutsättningar för attraktiva arbetsplatser, god arbetsmiljö, löneutveckling och hållbar bemanning!