Därför blir man så bedrövad över att erfarna, duktiga och hängivna undersköterskor slutar på Hemse äldreboende för att de inte kan stå för den omsorg som de tvingas utföra när alliansen privatiserat driften.
De som slutar är besvikna på alliansens utförsäljning av de fina äldreboendena i Hemse till lägsta pris, som lett till nästan en halvering av bemanningen. Många skäller på socialnämndens moderata ordförande Rolf Öström (M), men det är inte bara han som har ansvaret för eländet i Hemse. Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är lika ansvariga för att den fina verksamheten på Iliansgården och Hemse äldreboende slagits sönder av utförsäljningen till ett vinstdrivande bolag.
Förr hade personalen tid att ge de äldre en guldkant på tillvaron. De som bor på särskilda boendena är ofta över 85 år och sköra, de tillbringar sina sista år där.
Vi socialdemokrater vill ge dessa sista år ett bättre innehåll än det som nu kan ges i Hemse. Om väljarna i höst röstar fram en socialdemokratisk ledning i regionen kommer vi när kontraktet går ut med Attendo om fyra år, ta tillbaka Hemse i egen regi och bemanna upp verksamheten, så det blir en värdig och innehållsrik ålderdom för de boende.
Vi tänker använda den vinst som Attendo varje år gör i Hemse till att öka bemanningen med cirka 30 anställda. Personalen ska få möjlighet till kompetensutveckling på arbetstid. Den kompetens som undersköterskorna har ska användas rätt och personal med andra kompetenser anställas för städning, matlagning och aktiviteter.
Heltider är en självklarhet. Facket ska få tid att kunna stötta sina medlemmar och stort utrymme för personalstyrd förändring ska finnas. Personalen vet bäst att tillsammans med de boende göra det som de boende har behov av.
Väljarna avgör i valet i den 11 september om våra gotländska särskilda boenden ska säljas ut till lägsta pris och därmed minimal bemanning eller om de ska drivas i kommunregi med bemanning efter de äldres behov och med personal som inte behöver stressa runt för att klara omsorgen.
Socialdemokraterna ser det som självklart att äldreomsorgen inte kan göras på ackord, utan kräver god bemanning med personal med breda kompetenser. Med hjälp av digitaliseringen ska tid frigöras för personalen att ägna sig mer åt samtal, hålla handen eller stimulera de äldre till en fin ålderdom.