Statistiken finns nu tillgänglig på Region Gotlands hemsida. Där kan man på ett pedagogiskt sätt klicka sig fram och se hur vi mår här på ön utifrån olika parametrar och genom olika typer av sortering på till exempel ålder, kön och utbildningsnivå.
Föga överraskande finns det flera faktorer som bidrar till sämre mående. Dit kan vi räkna dålig ekonomi, nedsatt funktionsförmåga et cetera. Andra grupper som sticker ut är personer med NPF-diagnoser och ungdomar.
Att många unga mår dåligt är känt och ett stort problem. I den gruppen finns det några som utmärker sig särskilt och som gör det utifrån nästan alla parametrar. Det är gruppen som uppger annan könsidentitet än pojke/flicka. Att detta är en grupp som har det tufft var kanske inte överraskande i sig men att det är så genomgående är alarmerande.
Några exempel värda att nämna är att hela 60 procent i den här gruppen anger att de upplevt psykiska besvär, jämfört med 11 procent av pojkarna och 25 procent av flickorna. När det gäller skolan är det 32 procent som känner sig otrygga (6 procent av pojkarna och 11 procent av flickorna) och hela 30 procent känner stress i relation till lärarna (pojkarna 11 procent och flickorna 15 procent). Andra siffror värda att notera är att 19 procent i denna grupp känner sig otrygga i sina hem (pojkar 1 procent, flickor 2 procent) och att bara 56 procent ser ljust på sin framtid jämfört med 96 procent av pojkarna och 94 procent av fickorna.
Skolan och hemmet är de platser där unga tillbringar merparten av sin tid och som de inte kan välja bort. De har rätt att känna sig trygga där. Men så många, särskilt i gruppen som inte identifierar sig som pojkar eller flickor, upplever otrygghet! Mot bakgrund av det är det inte konstigt att denna grupp även ligger högre än övriga när det gäller skolfrånvaro, vilket är en riskfaktor i sig.
Så, nu har vi denna gedigna information. Då kommer den stora frågan: Vad gör vi nu? För vi kan inte samla in denna mängd statistik, titta på den och sedan inte agera. Styret på Gotland har nyligen beslutat att undanta skolan från det effektiviseringskrav på en procent som tidigare föreslagits. Det räcker inte! Vi behöver satsa. Våra unga behöver må bättre. Framför allt är det psykiatrin och skolan som behöver resurser. Det är också exakt vad svenska folket vill se satsningar på enligt en helt ny undersökning av Novus. Så varsågod regering och styrande politiker, gör ert jobb. Vid nästa mätning behöver vi se andra siffror.
Alla unga måste få må bättre än i dag
Vid Forum för social välfärd häromveckan, fick vi ta del av statistik kring gotlänningarnas mående.
Peter Barnard, Vänsterpartiet Gotland.
Foto: Anneli Milton
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.