Han säger: ”det blir skitbra tror jag”. Från liberalernas håll menar vi att det finns mer att göra och på ett helt annat sätt än att passivt invänta. Gotland har en plankö och i den väntar bostäder som efterfrågas av många. Detta är en frustration för både fastighetsägare som vill utveckla och för de som vill hitta ett boende. Ytterst påverkar det Gotlands tillväxt och attraktion.
I samma artikel föreslås att exploatörer ska få driva plan – det vill säga utveckla planen fram till en viss punkt i samarbete med regionen. Detta innebär dock inte att regionen släpper planeringen fri, det är fortfarande kommunen som ska anta planen men det behövs ett helt annat tänkesätt, bland annat behöver politiken på Gotland förstå att planering inte kan sparas bort eller krympas. Unger pratar om politiska prioriteringar men har tydligen inte varit stark nog att framföra det ytterst viktiga i att detaljplaneringen på Gotland får mer resurser.
Ett lågt tempo när det gäller antalet färdigställda planer riskerar också att pengar som varit tänkta att investeras på Gotland hamnar någon annan stans. Investerare tröttnar och får sina pengar att växa i andra delar av landet. Det är tråkigt när ordföranden i Miljö- och byggnämnden är moderat, och som man trodde för företagande och tillväxt.
Gotland har inte tid att som Unger säger, ”hålla ut”. Vi behöver rekrytera på planeringssidan. Den nya lagstiftningen kring behovet av att fortlöpande hålla översiktsplanen aktuell kommer att sluka resurser samtidigt som planeringskompetens kommer att behövas på detaljplanesidan. Eller så bestämmer sig Region Gotland för att arbeta på något helt annat sätt.
I Sveriges kommuner tillämpas olika sätt att hantera planärenden. Många har insett att beviljat planbesked också måste följas av planarbete. Inte av kö. Från liberalerna vill vi testa att ge slutdatum för när detaljplanen ska tas fram samtidigt som planbesked beviljas. Det sätter press på Regionen att leverera på tillväxtuppdraget för bostäder, industrimark, skolor, vård och omsorg.