Gotland är så exklusivt att ön omnämns i miljöbalken som särskilt skyddsvärd med hänsyn till turism och rörligt friluftsliv. Enligt lagen får exploatering ske i detta riksintresse endast om områdets natur- och kulturvärden inte skadas. Boverket betonar att för de i lagen nämnda områdena ska förändringar bedömas utifrån ett helhetsperspektiv på en lämplig utveckling inom hela det geografiska området. En av de viktigaste aspekterna är hur landskapsbilden påverkas.
Turismen är en stor näring på Gotland, med besökare från fastlandet och från hela världen, och ger försörjning till många gotlänningar. Mot denna bakgrund är det synnerligen anmärkningsvärt att regionen planerar storskalig vindkraftsindustri i nationallandskapet. Jordbruksmark och naturområden kommer att täckas av 600 kvadratmeter stora fundament för kraftverken, utbredda nät med ledningsgravar och nya breda vägar för transporter. Redan idag ser vi upplag på den gotländska landsbygden av uttjänta vindkraftsvingar som inte går att återvinna.
Inser man inte den allt större kumulativa negativa effekten i takt med den planerade utbyggnaden? Förstår man inte hur kraftigt upplevelsen av landskapet kommer att påverkas av höga kraftverk som sönderdelar landskapet och raserar upplevelsevärdet genom att synas milsvitt med roterande vingar, ljud och ljusblinkningar som fångar uppmärksamheten?
Gotland ligger tio landmil från fastlandet. I planhandlingen anges med inlevelse: ”Mötet mellan hav och land har en särskild makt över sinnena.” De planerade utbyggnaderna av vindkraftsindustri till havs kommer dock att innebära att dessa rogivande och rika synupplevelser föröds av fransar med roterande rotorblad vid horisonten från de planerade havskraftverken.
Som riktlinje anges att ”ärenden bör behandlas med hänsyn till riksintressets värde och innehåll”, att åtgärder inte får medföra att Gotlands samlade natur- och kulturvärden påtagligt skadas och därmed begränsar främst det rörliga friluftslivets intressen. Tvärtom torde det vara en omöjlighet att inte den planerade vindkraftsutbyggnaden medför en kraftig negativ påverkan på turism och friluftsliv.
Man begår ett gigantiskt misstag med hänvisning till miljömålen samtidigt som man förstör Gotlands världsunika miljö!