Plocka skräp på brons-, silver- eller guldnivå

I dag är det Hela Sveriges skräpplockardag.

Skräp i naturen är inte bara fult, det är dåligt för natur och djur.

Skräp i naturen är inte bara fult, det är dåligt för natur och djur.

Foto: Justin Gwynn

Insändare2021-09-18 06:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen var jag ute på en skräpplockar runda runt mitt älskade Visby.
Som vanligt använder jag Håll Sverige rent-påsar och i dag blev det en hel del.
Jag fick till och med gå tillbaka hem och lämna två kassar för sortering och fortsatte därefter min tur. Redan efter en kort promenad nedåt muren blev min kasse fylld med framför allt lock till kaffemuggar, förpackningar för snacks och hämtmat, sugrör och muggar från snabbmatsrestauranger. Då jag nu skulle fortsätta runt muren tänkte jag kasta en del av pappret i ett av de kommunala sopkärl för att kunna fortsätta plocka.

Där träffade jag på en rätt aggressiv medborgare som tyckte att man absolut inte skulle fylla kommunala sopkärlet med sopor. 
Nu handlade det ju om skräp som egentligen skulle hamnat i ett kommunalt sopkärl från allra första början och inte privatahushållssopor och min avsikt var aldrig att fylla sopkärlet.

Jag responderade att jag inte skulle fylla det kommunala sopkärlet utan enbart avlasta min kasse för att kunna fortsätta plocka ännu mer skräp. Självklart har jag sedan tidigare kollat upp med "Håll Sverige rent", om det är okej att lägga en del icke skrymmande skräp i den kommunala sopkärlen för att få möjlighet att fortsätta sin skräpplockarrunda. 

"Här är Håll Sverige rent policy: Så här slänger du ditt plockade skräp.
GULD: Sortera gärna skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna även påsen. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser!
SILVER: Ta med skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra det med!
BRONS: Släng det i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!
Tips! Ta hjälp av kommunen om du plockar väldigt mycket skräp. Olika kommuner har olika sätt att hjälpa till så ring och fråga hur ni ska göra om ni inte får med er skräpet. Kontakta gärna kommunen i förväg om ni tror att det blir så stora mängder skräp att det kommer behövas hjälp med hämtning."

Hur gör vi här? En medborgare som vill hjälpa till att hålla det offentliga rummet snyggt och har tagit reda på hur det kan utföras och en medborgare som står för något helt annat.

Vi måste verkligen hjälpas åt och lyfta ämnet varje dag och jag vet att jag inte är ensam om att plocka skräp i vår stad, längs med våra havskuster och i naturen.

Ut och plocka skräp på lördag, jag är med, är du?