Politikerna saknar förståelse för elnätets komplexitet

Insändare2021-12-14 16:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Jesper Skalberg Karlsson kring elpriset.

Det är beklagligt att det är så fel i insändaren så vi får försöka klarlägga hur det funkar. 1980 så bestämmer Sverige genom folkomröstning att avveckla kärnkraften och 1996 avregleras elmarknaden. Där har vi tidpunkterna som sätter dagens höga elpriser. 

De senaste kärnreaktorerna att stänga var Ringhals 1 och 2 som på grund av affärsmässigheten stängdes av Vattenfall. Det var helt enkelt inte lönsamt att fortsätta investera och producera med dessa som var byggda på 70-talet, marknaden styr priset. Men det som påverkar oss mest är att vi ökat vår kapacitet att föra ut el från Norden till Europa och därför har deras efterfrågan drivit elpriset.

En annan påverkan i södra Sverige är en följd till att Svenska kraftnät inte byggt ut överföringskapacitet efter nedläggningen av kärnkraften. Att denna statliga myndighet misslyckats och i dag tjänar stora pengar på transitering som vi svenskar i södra Sverige får betala är riktigt dåligt. 

Priset som sätts på börsen är ju marknadsstyrt och svårt att påverka, bygger vi kärnkraft och producerar mer så säljs det mer till kontinenten. Rimligen behöver vi några nya reaktorer ändå.

Detta har samtliga partier haft möjlighet att påverka men man har i regering och riksdag saknat förståelse för elnätets komplexitet och myndigheter eller statens energibolag Vattenfall har inte haft uppdraget tydligt nog. Om du väljs in som riksdagsledamot så börja med att jobba på att Svenska kraftnät har ansvaret för överföring och balans med en horisont om minst 15 år, se till att reglera elmarknaden till Norden och att vi energieffektiviserar oss, vi kan minska vårt elberoende på enkla sätt. Till sist, de kärnkraftreaktorer vi kör nu, de är byggda på 80-talet. Hur många av oss litar på en bil från 80-talet när vi åker någonstans trots att man servat den som man ska.