Nu är valrörelsen på gång och diskussioner kring hälso- och sjukvården tar fart. Listningstak för vårdcentraler eller att starta en ny vårdcentral på Gotland är bland det som lyfts fram. Vi bör dock inte missa den viktigaste frågan: Hur kommer vi att bemanna dessa vårdcentraler? Det känns som om man inte prioriterar det akuta behovet av primärvården.
Man undrar vad handlingsplanen är för att förbättra arbetsmiljön på vårdcentraler ur politiskt perspektiv?
Hur kan vi tänka en välfungerande primärvård utan tillräckliga allmänmedicinspecialister? Problemet har flera dimensioner och konsekvenser. Det är välkänt att patienter inte är nöjda eftersom de inte får träffa samma läkare. De är trötta på att berätta sina besvär för upp till ett dussin olika läkare. Fler patienter behöver en fast läkare. Som följd av detta överbelastas ett fåtal läkare som tar hand om relativt tunga fall.
I värsta fall slutar läkare arbeta för regionen. Läkarbrist påverkar utbildningsmiljön också. Kontinuitet är inte ett begrepp för bara patienter utan även för underläkare som behöver en fast handledare.
Läkarbrist försämrar verksamhetens ekonomi när miljoner läcker till bemannings- och nätbolagen. Hur kommer Gotland lyckas med "God och nära vård" när medborgaren inte har en namngiven läkare att lista sig hos?
Enligt RKA:s (Rådet för främjande av kommunala analyser) senaste rapport sticker Region Stockholm och Gotland ut markant när det gäller antalet läkarbesök per invånare och år i specialiserad öppenvård. Denna trend kan troligen förändras om antal patienter med fastläkare ökas.
En analys i Läkartidningen (25/5) visar att Sverige behöver 11 150 allmänläkare. Antal läkare som behövs på Gotland är 67 när man gör en grov uppskattning utifrån denna analys. Vi ligger långt ifrån detta mål.
Primärvårdens läkarbemanning är inte ett nytt problem. När olika diskussioner inleds i samband med valrörelsen då är det dags att lyfta upp problemet på nytt. Enligt siffror från SLF är förtroendet för de politiker som styr sjukvården mycket lågt.
16 procent har mycket eller ganska stort förtroende medan 50 procent har ganska litet eller mycket litet förtroende i snitt. En starkare primärvård med bra bemanning och arbetsmiljö kan göra skillnad!